utorak, 8. decembar 2015.  19:06h
Pročitano 6242 puta

Reklamiranje stranaka našim parama

Legenda kaže da je nekad u našem gradu postojao medij kome se verovalo. Nije to bilo tako davno, da se ne sećate. Mnogi će se setiti početaka televizije koja je bila jedini izvor informacija u toku bombardovanja naše zemlje. Sećate se uključenja Milenka Gvozdića, tadašnjeg urednika, koji se javljao sa pravim informacijama, kad god je gorela rafinerija u Pančevu, ali i kada su bombe NATO pakta padale na naš grad. Tada sam i ja dežurao u režiji, zajedno sa par mojih kolega. Uvek smo davali prave informacije građanima, svoj posao shvatali smo ozbiljno. Nikada nismo zbog toga imali problema, već samo podršku građana. Oni znaju kada im saopštavaš istinu, a kada ih lažeš, ulepšavaš katastrofalnu stvarnost i slično.

Danas, 15 godina kasnije, ne postoji takav medij u Vršcu. Postoje samo oni koji prenose saopštenja vladajućih partija. Nema više tačnih informacija, nema mesta za mišljenja druge strane, za kritičke stavove, debate. Postoji samo stvaranje slike, kako ovde sve besprekorno funkcioniše, i kako, tu i tamo, postoje neki nezadovoljnici, koji od dosade stalno nešto kritikuju.

Da li je to smisao medija? 

Ako ste mislili da se mediji finansijski održavaju reklamama, ili da svaki autor može sebi da obezbedi platu nalaženjem sponzora za svoju emisiju, onda ste mnogo naivni. Skoro da nema medija koji može opstati tržišno, bez dotacije iz budžeta. Upravo tako vlast ostvaruje uticaj na medije, finansira ih budžetskim novcem svih nas, a onda mediji objavljuju ono što je u interesu vlasti, dakle onih koji im taj naš novac daju? I to preko konkursa koji sami raspišu, pa ga na kraju i prekrše. To dovoljno govori o neznanju i neodgovornosti, ali i o tome da ovu vlast savršeno ne dotiče to što krši propise koje sama predloži i usvaja.

Opština Vršac je u 2015. godini imala konkurs za projekte koji su namenjeni medijima. Teme su bile javno informisanje o radu lokalne samouprave, obrazovanje, zdravlje, ljudska prava, kultura, sport, preduzetništvo, poljoprivreda, razvoj demokratije i unapređenje pravne i socijalne države.

Cilj konkursa bio je istinito, pravovremeno, nepristrasno i potpuno informisanje svih građana o zbivanjima na lokalnom nivou.

Pravo učešća imali su svi mediji, koji su upisani u registar medija. Komisija je dodelila sredstva onima koji su zadovoljili uslove konkursa.

Link: http://www.vrsac.com/active/sr-latin/home/preporucujemo/konkursi/_params/s_list_offset/40.html

Ko od Vas ima vremena, pored svih briga, da primeti kako gotovo polovina onih kojima su odobrena sredstva ne zadovoljava ni prvi uslov – da su registrovani kao mediji. Neki su se  registrovali tek pre mesec ili dva. 

Evo liste dobitnika – http://www.vrsac.com/active/sr-latin/home/preporucujemo/konkursi/_params/s_list_offset/36.html 

A evo linka gde možete sve ovo i sami proveriti http://aplikacije3.apr.gov.rs/RemediaPublicWebSearch/

Za medije je opština Vršac iz budžeta realizovala u 2014. i 2015. godini 11,5 i 10,3 miliona dinara. Međutim, za 2016. Godinu, planirano je 18 miliona dinara. Ne treba biti previše pametan, pa da vam bude jasno, pa da shvatite da će se našim novcem plaćati predizborna kampanja, uveravanja kako su do sada odradili sve što su obećali, a ubuduće će još i više, i to isključivo u našem interesu, samo ako njih ponovo izaberete. A vi živite sve gore i gore. Našim novcem vlast plaća svoju glasačku mašinu i medije, parazitiraju, pomažu urušavanje ionako slabih institucija, ne služe javnom, već privatnom interesu.

Pametni ste, vidite i sami sve. I ko su ti ljudi, i kako živite. Dolazi vreme kada bismo mogli sve zajedno da ih iznenadimo samo jednim potezom olovke.

DOSTA JE BILO !!!

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(11 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00