sreda, 2. jul 2014.  02:00h
Pročitano 1020 puta

Ambasadori igrali uz tamburice i vino

Dani mladih vina u Gudurici drugu godinu za redom više nego uspešno su održani po pdrumima i vinarijama najpoznatije vinskog sela u Srbiji. Sada već tradicionalnu manifestaciju posetilo je čak 15 ambasadora i članova njihovih porodica iz Alžira, Palestine, Nigerije, Maroka, Tunisa, Libana, Konga, Libije, Egipta, Kuvajta, Mijan Mara, koji su uživali u vinu, ali i tamburaškoj muzici.

Veselo je danas bilo u Gudurici, gde je tačno u podne nastupom folklora počela manifestacija "Dani mladih vina. Veliki broj posetilaca i izlagača okupio se u Domu kulture, odakle su potom krenuli po mnogobrojnim guduričkim vinskim podrumima koji su celog dana bili otvoreni za degustaciju. Posebo raspoloženi bili su mnogobrojni ambasadori afričkih zemalja, a često su, obilazeći guduričke podrume, zaigrali uz tradicionalne tamburice.

- Iskreno smo uživali u Gudurici uz vino i muziku, i daćemo sve od sebe da dobar glas o turističkoj ponudi i lepom vinu proširimo po celom svetu, rekao je Mohammed Khalil Nabhan, ambassador Palestine.

Osim kvalitetnim vinom, gosti, mahom iz afričkih zemalja, bili su zadovoljni i gostoprimstvom, ali i potencijalim za saradnju.

- Ovoj je moj osmi dolazak u Vršac, a veliki broj mojih sunarodnika iz Alžira završio je pilotsku školu i svima nam prenosili lepe utiske iz vršačkog kraj. Uvek se osećamo lepo u ovom kraju, a sada smo se upoznali i sa velikim turističkim potencijalima “vinskog sela” kao što je Gudurica, istakao je Abdelkader Mesdoua, ambasador Alžira.

Dane mladih vina podržali su i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu AP Vojvodine, koji je i glavni pokrovitelj manifestacije, kao i Opština Vršac Vršac, MZ Gudurica i Turistička organizacija opštine Vršac.

- Ova manifesta pokazuje napredak već druge godine i meni je drago što je veoma posećena. Posebno je zadovoljstvo što su Guduricu posetili ambasadori iz čak 15 žemalja. To je jedno veliko dostignuće jer tako stvaramo promotere Vršca, ali i Vojvodine i cele Srbije po celom svetu. Guduričanke i guduričan su osmislili koncept koji je potpuno drugačiji od ostalih manifestacija i vinski svečanosti. Jedinstvenost "Dana mladih vina" leži u tome što se sadržaj odvija po podrumima, a svaki od njih je drugačiji, po izgledu, atmosferi i vinima. Ovo je sigurno jedna od manifestacija koja podiže kvalitet turističke ponude u Vojvodini. Inače, Vojvodina je pre nekoliko dana proglašena za najbolji region u Evropi sa stanovništvo do četiri miliona, baš upravo zahvaljujući i ovakvim vinarima i manifestacijama, istakao je Miroslav Vasin pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Svi vinski podrumi u Gudurici bili su otvoreni za posetioce, pa su svi oni koji su ove subote rešili da posete "najvinskije" selo imali priliku da probaju mnogobrojna vina ovog podnevlja.

- Dani mladih vina su veoma značajni razvoj turizma u Gudurici i opštini Vršac, kao i promociju svih podruma i kvalitetnih vina sa ovog područja. Verujem da ćemo i u narednom periodu uspeti da podržavamo ovakve manifestaciji i zahvaljujem se pokrajinskoj vladi na pokroviteljstvu "Dana mladih vina" i nadam se da će tako biti i narednih godina, rekao je Zoran Tomić, zamenik predsednika Opštine Vršac.
Francuzi u novembru, a Guduričani u februaru

Čuveno francusko mlado vino “Bužole” otvara se tradicionalno u trećoj nedelji novembra, ali Guduričani su svoje Dane mladih vina pomerili za februar i sa uspehom od toga prave tradiciju.

- Shvatili smo da ne možemo parirati Francuzima i ostalim brojnim manifestacijama u tom period, pa smo rešili da našu manifestaciju organizujemo u februrau, Baš kada prođu svi novogodišnji praznici i nastupi period u kome se gotovo ništa ne dešava. Osmislili smo nesvakidašnju manifestaciju, jer imamo jedinstvene mogućnosti. Gudurica je specifična po tome što se ovde gotovo svi meštani bave proizvodnjom vina, a mnogi od njih imaju podrume spremne da u svakom trenutku ugoste turiste, objasnio je Stevica Deđanski, predsednik udruženja vinara koji je otvorio manifestaciju Dana mladih vina.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00