subota, 14. maj 2016.  21:25h
Pročitano 3957 puta

Vrščanin postao redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti

Novoizabrani redovni članovi Srpske akademije nauka i umetnosti održali su svoje pristupne besede, koje će potom biti objavljene u knjizi - među njima i jedan Vrščanin. 

Vrščanin Đorđe Radak, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti, Dedinje, prvi je među 15 jednakih.

Pristupna beseda profesora Radaka nosi naziv "Karotidna hirurgija: 360 sekundi samoće". Karotidnom hirurgijom bavi se 30 godina i za to vreme je sa svojim timom mnogo postigao u toj oblasti. 

Iza njega stoji 497 objavljenih naučnih radova i još sto koji su referisani na raznim stručnim sastancima i kongresima u zemlji i inostranstvu. Iako se nalazi na vrhu intelektualne piramide, ne oseća se usamljeno. 

Ja sam dete sa sela, moji roditelji su zemljoradnici i ja sam zaista prošao put od toga da vozim traktor, da provedem leto u poljskim radovima do toga da se sad nalazim u SANU. I ponekad mi to izgleda nestvarno jer treba mnogo volje i sreće da se do toga dođe, a nekad mi to izgleda prirodno jer sve što sam radio bilo je zaista pokušaj da budem dobar hirurg, kaže on. 

Iako ima karijeru svetskog ranga, Srbiju nije nikada planirao da napusti. 

Srbija ima nešto filigransko što nigde ne postoji stvarno, mislim da ovoliko talentovanih ljudi, lepih momaka i devojaka nema nigde iskreno. Potrebno je samo nekoliko godina da to pokrenemo, samo što smo imali nesreću da budemo stalno opterećeni prošlošću, ratovima, krizama, mislim da ovaj narod zaslužuje bolje 

Autor:  Bulevar B92
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00