ponedeljak, 30. maj 2016.  03:21h
Pročitano 1842 puta

TEDx prvi put u Vršcu

TEDx Vršac, nezavisno organizovan događaj pod TED licencom, održaće se 5. juna u Kongresnoj dvorani Centra Millennium sa početkom u 11 časova. 

Kako nam pametni telefoni mogu pomoći u uklanjanju grafita koji sadrže govor mržnje? Zašto se bavimo usavršavanjem veštačke inteligencije, ako ljudska još nije dovoljno istražena? Kako umetnost doprinosi evoluciji društvene svesti? 

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja ćete dobiti na prvoj TEDx Vršac konferenciji koja nosi slogan „To be is to do“. Desetoro govornika podeliće svoje inspirativne priče, iskustva i ideje i pokušati da motiviše publiku. Teme o kojima će biti reči su iz različitih oblasti, od prava i ekologije do filozofije i umetnosti. 

TEDxVršac konferencija namenjena je prvenstveno mladima od 15 do 35 godina, ali konferenciji mogu prisustvovati i stariji. Zainteresovani za učešće moraju popuniti prijavu na sajtu www.tedxvrsac.com. Prijave traju od 14. maja do 1. juna. Za studente i srednjoškolce karta će iznositi 1000 dinara, a za ostale učesnike 1500. 

Za više informacija posetite sajt www.tedxvrsac.com ili pratite Fejsbuk stranicu TEDx Vršac.

Šta je TED, a šta TEDx?

TED (Technology – Entertainment – Design) predstavlja neprofitnu organizaciju, koja je osnovana 1984. godine u SAD, pod sloganom: „Ideje vredne širenja“. Njena misija podrazumeva širenje inspirativnih priča, iskustava i ideja. TED konferencija se održava jedanput godišnje u Long Biču (Kalifornija), a istovremeno se uživo emituje u Palm Springsu. Ova konferencija je specifična po tome što svaki govornik koji izlaže svoju inspirativnu ideju, ima svega 18 minuta da je prezentuje publici. Osnovni zadatak svakog govornika na TED-u je da inspiriše i pokrene milionsku publiku na akciju u smeru menjanja životne sredine na bolje. Neki od TED govornika bili su Bil Gejts, Stiven Hoking, Džejmi Oliver, Sting, Bono Voks. 

U duhu ideja vrednih širenja, TED je kreirao program nezavisno organizovanih događaja – TEDx. To znači da svako ko to želi i ima mogućnosti, može postati organizator ovakvog događaja, ukoliko dobije licencu. X u nazivu znači „nezavisno organizovan TED događaj“ i time se naglašava da TED nema nikakve veze sa pojedinim TEDx konferencijama u zemljama širom sveta. TED daje svoje instrukcije, sadržaj, format, a na lokalnim organizatorima je da uobliče konferenciju i celokupno iskustvo za posetioce. 

Za više informacija o TED-u posetite njihov zvanični sajt www.ted.com.

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00