četvrtak, 30. jun 2016.  10:04h
Pročitano 889 puta

Dodeljena nagrada "Vasko Popa" u Vršcu

Pesnička nagrada „Vasko Popa“ koju već tradicionalno 22. godinu zaredom, dodeljuje Hemofarm Fondacija uručena je Radomiru Andriću za zbirku pesama „Osim jedne stvari“ koja je prema oceni žirija, najbolja knjiga poezije na srpskom jeziku za 2015. godinu.

Na svečanosti u Gradskoj kući u Vršcu dobitniku je uručena nagrada koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa koju dodeljuju Fondacija Hemofarm, Skupština opštine Vršac i Agencija Đorđević. 

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović napomenula je da je ovo veliki i važan dan za grad Vršac.

Ćestitam Radomiru Andriću kao i svim dobitnicima nagrade na koje je Vršac ponosan i koji su grad učinili gradom poezije i kulture. Nadam se da će Vaskova poezija nastaviti da inspiriše i brojne pesnike u budućnosti, rekla je gradonačelnica Mitrović.

Stručni žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov jednoglasno je zbirku pesama „Osim jedne stvari“ proglasio najboljom knjigom poezije u konkurenciji od 70 knjiga. Prema oceni žirija Radomir Andrić je na maestralan način, jezikom bliskim narodnom govoru, bez obzira na tragizam ljudskog postojanja umeo da iznese nadu „srca nagriženog sumnjama“ da je svet, lepši i podnošljiviji ukoliko ga poezija učini humanijim. 

U vreme globalizacije i  uniformisanosti sveta, važno je da zastanemo i da se podsetimo da imamo umetnike svetskog glasa. Hemofarm Fondacija i iz tog razloga svim srcem istrajava na negovanju i na promovisanju značaja ove važne nagrade. Time s jedne strane,  ispoljavamo svest o značaju poezije, ali i vrednosti pesnika, koji su naši savremenici. Trudićemo se da ostanemo podrška i oslonac pravu na kvalitenu pisanu reč i duhovni govor kroz poeziju. – rekla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije.

Nagrada je ustanovljena 1995. u znak poštovanja i sećanja na poznatog pesnika Vaska Popu. Osnivači nagrade su Agencija Đorđević i Društvo prijatelji Vršca uz podršku Grada Vršca i Hemofarm Fondacije i uvek se dodeljuje na dan rođenja Vaska Pope.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00