utorak, 26. jul 2016.  23:46h
Pročitano 2602 puta

Bronzano doba nadomak Vršca (VIDEO)

Članovi udruženja ljubitelja vršačkih starina "Feliks Mileker" napravili su neverovatan video o ostacima bronzanog doba nadomak Vršca vidljivog i iz satelita.

Struktura u obliku koncentričnih krugova koja potiče iz Bronzanog doba (2200–750/700. pre nove ere) nalazi se nadomak Vatina, blizu lokaliteta Bela Bara. Na tom se mestu nekada nalazilo razvijeno naselje, a nedaleko je i jedan od krakova nekadašnjeg puta koji je još od praistorije sve do nedavno prolazio tuda obilazeći veliku, Alibunarsku močvaru.

Vladimir Vučković, arheolog amater i član našeg udruženja ukazao nam je na činjenicu da je ova građevina vidljiva i iz satelita, kažu u udrženju "Feliks Mileker". 

Pošto su je pronašli preko Google Maps-a, otišli su da je snime. 

Pred nama su se ukazali veliki, usled vetra i ostalih atmosferskih pojava pomalo okrnjeni ostaci građevine, koja je tokom proteklih vekova i milenijuma mogla da ima višestruku namenu. Naime, slične građevine služile su u Bronzanom dobu kao svetilišta posvećena Suncu, groblja, utvrđenja, domovi starešina, potom kao mesta na kojima su malobrojni upućeni u tajnu bronze topili ovu leguru, ili jednostavno kao mesta okupljanja i trgovine, objašnjavaju članovi "Feliksa Milekera". 

Vidljivi su i pokušaji iskopavanja, doduše neuspešni pošto se usled močvarnog zemljišta u svakom većem otvoru nalazi voda, a to je slučaj i sa najvišom tačkom uzvišenja.

Zahvaljujemo se Đurici Martonu na editovanju videa, ističu na kraju ljubitelji starog Vršca.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00