utorak, 4. oktobar 2016.  13:14h
Pročitano 1336 puta

Kraj za stare lične karte

Stare, "papirne" lične karte krajem ove godine odlaze u istoriju. Zakonom o ličnoj karti propisano je da one važe do 31. decembra 2016, a važeći Pravilnik predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata.

To znači da će svi punoletni žitelji Srbije koji još imaju stare lične karte morati lično da ih zamene u policijskim upravama i stanicama, jer im se jedino tako, uz ostala potrebna dokumenta i potvrde o plaćenim taksama, mogu uzeti biometrijski podaci - otisci, fotografija i potpis.

Ukoliko zbog starosti, invalidnosti ili bolesti građani nisu u mogućnosti da lično podnesu zahtev za izdavanje lične karte, neophodno je da neko od članova porodice o tome obavesti policijsku upravu ili stanicu nadležnu po mestu prebivališta ili boravišta te osobe. Po prijemu ovog obaveštenja, ovlašćeni službenik MUP će doći na kućnu adresu, u zdravstvenu ili drugu ustanovu u kojoj građanin boravi. Od njega će primiti zahtev za izdavanje nove lične karte i, istovremeno, uzeti neophodne biometrijske podatke. To je uobičajena praksa u slučaju starih, nepokretnih ili teško obolelih građana. Nadležni službenik će, takođe, njima odneti ličnu kartu kada bude gotova.

Državljanima Srbije starijim od 65 godina, na njihov zahtev, lična karta može se izdati . To je lična karta bez ograničenog roka važenja i izdaje se na obrascu koji ne sadrži mikrokontroler, odnosno čip. Treba, ipak, imati na umu da biometrijska lična karta ima niz prednosti, jer omogućava da se promena prebivališta evidentira u čipu bez izdavanja nove lične karte.

Autor:  Nataša Đurić
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00