petak, 4. jul 2014.  02:42h
Pročitano 1831 puta

Donacija oftalmoloških tonometara Hemofarm Fondacije Pokretu Trećeg doba

Uručenjem devet pokretnih oftalmoloških tonometara Hemofarm Fondacije Pokretu Trećeg doba Srbije i organizacijom prvih besplatnih pregleda očnog pritiska u Gerontološkom centru Vršca, najavljen je početak nacionalne kampanje preventivne dijagnostike u otkrivanju glaukoma kod pripradnika starije generacije.

Glaukom dovodi do propadanja očnog nerva, sužavanja vidnog polja i trajnog gubitka vida. Zbog toga se danas nalazi na neslavnom drugom mestu kao uzrok slepila u svetu. Međutim, ukoliko se na vreme otkrije i leči, može se sprečiti gubitak vida i zaustaviti rastući trend obolelih, kojih trenutno u svetu ima oko 70 miliona. Preciznih podataka za Srbiju još uvek nema, ali je procena da sa glaukomom živi oko 50 do 100 hiljada obolelih.

- Hemofarm Fondacije strateški deluje sa ciljem unapređenja kvaliteta života svih članova zajednice. Misiju ostvarujemo kroz podršku društveno značajnim inicijativama, a jedna od njih je podizanje svesti građana o značaju preventivne dijagnostike i brige o zdravlju. Drago mi je što ćemo kroz kampanju na nacionalnom nivou, zajedno sa Udruženjem Treće doba, motivisati desetine hiljada naših starijih sugrađana da obave besplatan preventivni pregled i spreče trajni gubitak vida, izjavila je Snežana Radočaj, direktorka Hemofarm Fondacije.

Broj obolelih od glaukoma je u stalnom porastu. Zbog toga je Pokret Treće doba Srbije, u saradnji sa zdravstvenim radnicima i uz podršku hemofarm Fondacije, pokrenulo kampanju preventivnih pregleda starijih građana u cilju rane dijagnostike. Ideja je da se najveći broj pregleda organizuje u okviru tradiconalne Olimpijade sporta, kulture i zdravlja Pokreta Treće doba koja će se održati krajem oktobra u Vrnjačkoj Banji.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00