Toggle Bar
četvrtak, 17. novembar 2016.  00:30h

Sve više srednjoškolaca pušača u Vršcu

Učenici medicinskih smerova Hemijsko-medicinske škole u Vršcu poslednjih godina veoma su posvećeni i zdravstveno-vaspitnom radu, prvenstveno vršnjačkoj edukaciji. 

Kroz različita predavanja, tribine i druge aktivnosti u školi i van nje, ukazuju između ostalog i na opasnosti i posledice različitih bolesti zavisnosti, pa se često bave i temom pušenja, svesni sve većeg broja njihovih vršnjaka među pušačima.  ...

Kada se govori o posledicama duvanskog dima na mlade, prvo se pomisli na pasivno pušenje. Ipak, podaci govore drugačije i prilično su zabrinjavajući.

Naime među mladima je sve više aktivnih pušača, koji sa konzumiranjem duvana počinju već između desete i 18.godine. Na ove činjenice kroz vršnjačku edukaciju ukazuju đaci Hemijsko-medicinske škole u Vršcu.

Ono što im je ili će im nakon školovanja biti struka, jeste prepoznavanje, lečenje i prevencija bolesti, među kojima je veliki broj njih upravo posledica štetnog efekta duvanskog dima, kao što su.

Kažu da se mladi u ponašanju njačešće ugledaju na starije, a statistike su i u toj grupi zabrinjavajuće. Među anketiranim sugrađanima naišli smo na tek nekoliko nepušača, uglavnom onih koji su ranije konzumirali duvan, ali se danas osećaju ugroženima.

Iako će mnogi pušači reći da ne mogu da zamisle kafi bez cigarete, i da je to nešto čega ne mogu da se odreknu, složiti da su pepeljare pune pepela i pikavci na ulici ružna slika koju bi trebalo promeniti. Zakon i propisi možda slabo uspevaju u tome, ali će možda više efekta imati najavljeno drastično poskupljenje cigareta u narednoj godini.

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00