sreda, 14. decembar 2016.  00:30h
Pročitano 1869 puta

Održane sedme Praznične đakonije u Vršcu

Turistička organizacija Vršac bila je organizator i domaćin 7.  izložbe praznične trpeze, domaće radinosti, suvenira i raznih đakonija u vreme slava, Božića i Nove Godine pod nazivom PRAZNIČNE ĐAKONIJE. 

Tema izložbe je promocija kulture i tradicije iz svih krajeva Srbije, a u okviru manifestacije organizovano je i takmičenje slavskih kolača. 

Manifestacija  svake godine ugosti oko 50 izlagača najviše iz Vršca i okoline, ali i iz cele Srbije. Ove godine bilo je njih 67.

 S obzirom na to da se lepo razvila Međunarodna saradnja sa Rumunijom, u okviru manifestacije  održan je i okrugli sto na temu “Značaj  Međunarodne saradnje Srbija -  Rumunija”. 

Predavači  Elizabeta Stanimirov, ekspert za prekograničnu saradnju i Ana Pandžić, magistar turizma, dali su smernice kako se uključiti u Intereg Ipa program prekogranične saradnje, kao i kako na najbolji način prezentovati turističku ponudu.

praznicne djakonije 2016 naslovna 2

Program manifestacije tradicionalno je obuhvatio i akciju deca osnovnih škola kite novogodišnje jelke, njih 12 sa teritorije naše opštine i to đaci III i IV razreda napravili su i osmislili ukrase za novogodišnju jelku. Za najlepše okićene jelke Turistička organizacija Vršac je obezbedila nagrade u vidu školskih rekvizita, knjiga i tehničkih kompjuterskih pomagala za potrebe osnovnih škola. 

Banatski napitak je nova brušura u nizu publikacija koja se bavi promocijom gastronomske ponude Banata, a za samu manifestaciju određen broj publikacija mogao se naći i na štandu TO Vršca. 

Izdanja koja su do sada bila veoma primećena i nagrađivana su Bantski kuvar, Zimnica i Banatski sirevi, tako da očekujemo da će i ova nova publikacija Bantski napici odlično je  prošla  kod posetioca PRAZNIČNIH ĐAKONIJA.

praznicne djakonije 2016 naslovna 1

Uvod u dalju promociju banatske tradicije i osvajanje turističkog tržišta najlepše je oslikao štand TO Vršca koji je bio posebno iznenađenje za sve posetioce i ljubitelje bantske kuhinje. Sama dekoracija kao i ideja da se specifični i tradicionalni ukusi predstave u vidu domaće radinosti i slavskih pogača  pokazuje koliko su banatski i vojvođanski ukusi odličan zalogaj i doživljaj za svakog turistu.

 U toku održavanja manifestacije u velikoj Sali hotela Srbija nije izostao ni bogat programski sadržaj. Tako da se i ove godine na intersantan i zabavan način predstavio   muzički program koji su nam pripremili  najmlađi članovi muzičke škole i ansambala kulturno umetničkih društava, dočaravši tradiciju Banata. 

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00