četvrtak, 22. decembar 2016.  11:53h
Pročitano 1553 puta

Filokafe u Vršcu: Da li kompromisi ugrožavaju naš identitet?

Da li vam se pred svaku Novu godinu dešava da donesete neku odluku, ali da tokom godine njen intenzitet opada, pa da za narednu Novu godinu poželite isto i tako u krug? Ukoliko se nalazite u ovakvom vrtlogu sopstvenih želja i ostvarenja, pridružite se decembarskom filokafeu 27.12. u Galerijani, gde će vas i ovaj put ugostiti Marija, Snežana i Miroslav ispred Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA).

Obično uoči praznika nastojimo da ostvarujemo što čvršće veze sa osobama koje nam znače, tolerantniji smo i težimo da odnose ljubavi i povezanosti prenesemo u narednu godinu. Pored toga, svako od nas želi da ima visoko mišljenje o sebi i da se u Novoj godini još više lično razvije. Iz tog razloga, neretko se, usled potrebe za raznim životnim balansima, nalazimo u sukobu sa samim sobom. Kompromise obično smatramo rešenjem koje nam donekle odgovara, međutim, neretko se, nakon sklapanja kompromisa, ipak ne osećamo sasvim zadovoljno. Kompromisi nam kad-kad govore da, u nekim situacijama, nije dovoljno da se oslonimo na sebe i svoja uverenja, već smo prinuđeni (ili se osećamo prinuđeno) da postupamo suprotno od njih.

Postavljaju se pitanja: Šta menjamo kompromisima? Sebe? Svoj identitet? Svoju ličnost? 

O filokafeu:

Kako bismo rasvetlili ova pitanja i pokušali da dođemo do suštinskog odgovora na njih, decembarski filokafe koji Srpsko udruženje za filozofsku praksu (SPPA) organizuje u Vršcu tiče se odnosa našeg identiteta i kompromisa koje sklapamo.

Da bismo bolje razumeli šta je to što kompromisom dobijamo, a šta gubimo, bavićemo se, između ostalog, pitanjima:

-Šta je to što zaista čini naš nepromenljivi identitet?

-Kakva je razlika između identiteta i integriteta?

-Iz kojih elemenata se sastoji naša ličnost?

-Šta je, u stvari, kompromis i zašto mu se ponekad opiremo?

-Da li kompromisi zaista nama nešto uskraćuju?

-Zbog čega su kompromisi uopšte značajni?

Koordinatori filokafea: Marija Mitrovanov, Miroslav Milojević i Snežana Đenić, stručni saradnici Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA). 

Prijavljivanje:

Filokafe „Da li kompromisi ugrožavaju naš identitet?“ održaće se u utorak, 27. decembra 2016. od 18.00 do 21.00h, u Kafe-galeriji Galerijana u Sterijinoj ulici 26 u Vršcu. Kotizacija za učesnike iznosi 500 dinara i u tu cenu uračunata su dva pića po izboru, materijali za rad i učešće u filokafeu uz stručne koordinatore. Inače, učesnici koji ostvare ukupno deset učešća u filokafeima, koji ne moraju nužno da budu po određenom redosledu dolazaka, dobijaju sertifikat od SPPA o 30 sati doprinosa filozofskoj praksi.

Zbog ograničenog broja mesta, molimo vas da svoj dolazak potvrdite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. uz napomenu da se prijavljujete za filokafe u Vršcu.

Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu. 

Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”. 

 

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00