subota, 25. februar 2017.  17:50h
Pročitano 5658 puta

Centar Vršca dobija novi izgled do kraja 2017. godine

Na samom početku građevinske sezone, čim vremenski uslovi to budu dozvoljavali, Vrščani kreću u uređenje centra grada. 

Za kapitalne izdatke je, inače, iz gradske kase ove godine izdvojeno ukupno oko 287 miliona dinara. U planu su, između ostalog, rekonstrukcija Sterijinog sokačeta i Trga pobede, završetak prve faze obnove bivšeg Doma JNA i njegovo "pretvaranje" u Kreativni generator, kao i završetak otvorenog olimpijskog bazena, saznaje eKapija u Gradskoj upravi Vršca. 

 

Više parking mesta u Sterijinom sokačetu

Sterijino sokače, u strogom cetru Vršca, trebalo bi da dobije potpuno novo ruho do polovine ove godine. Namera gradske uprave je da preuredi parking, kao i igralište, te da reši problem devastiranog mobilijara, nepropisnog parkiranja, uništenih trotoara.. Vrščani koji žive u okolnim zgradama, pokušavali su dosad da na sve načine utiču, kako bi ovaj deo grada bio uređen. Gradska vlast konačno je ispunila njihove zahteve i ove godine iz budžeta opredelila 29,6 miliona dinara za rekonstrukciju.

U planu je da se kompletno urede zelene površine, pešačke staze, javna rasveta, atmosferska kanalizacija, a naravno i kompletno dečije igralište, kako bi mališani iz centra grada imali gde da provode svoje slobodno vreme.

Nadalje, biće rekonstruisan i parking prostor, a planirano je i njegovo proširenje. Zasad, tamo postoji 27 parking mesta, a nakon rekonstrukcije biće ih oko 60. Stanovnici zgrada koje okružuju Sterijino sokače imaće svoja parking mesta koja se neće naplaćivati, dok će se na preostalom prostoru plaćati parking. 

Potrebno je da se uradi geomehaničko snimanje, idejni projekat, ishoduju lokacijski uslovi, a potom i izradi izvođački projekat, gde će biti definisan okvirna vrednost posla. Potom, na redu je dobijanje građevinske dozvole za uređenje trotoara, saobraćajnice i parking prostora unutar bloka. Realno je očekivati da se najpovoljniji izvođač izabere u prvom kvartalu, a radovi izvedu do kraja prve polovine 2017. godine - objašnjava za eKapiju Vladimir Bajić, član Gradskog veća zadužen za infrastrukturu.

sterijino sokace

 

Nove klupe i obnova fontane na Trgu pobede

Osim Sterijinog sokačeta, u planu je i rekonstrukcija Trga pobede, odnosno prometnog prostora ispred zgrade Gradske uprave. Postojeća fontana biće uređena, a uz nju postavljene i nove klupe. 

U pitanju su građevinski i monterski radovi, odnosno zamena određenih elemenata, te izgled Trga pobede neće biti bitnije promenjen. Planirano je da se postupak za izbor najpovoljnijeg izvođača radova pokrene u prvom tromesečju - kaže nam Vladimir Bajić.

Za rekonstrukciju Trga, Grad Vršac je izdvojio 35 miliona dinara, a osim toga novac je opredeljen i za rekonstrukciju same zgrade Gradske uprave - 1,5 miliona dinara. 

Uređenje centra, kažu u gradskoj upravi, uvek je aktuelno, te je i odluka o ovogodišnjim ulaganjima nastavak realizacije lani započetog posla. 

Odluka o ovim investicijama je doneta na osnovu vizije i dugogodišnje težnje da Vršac održi imidž srednjoevropskog grada, gde kulturološki i prostorno pripada. Obnovom Trga pobede, dobija se kompletno uređen javni prostor u centru grada. Nakon završetka posla, imaćemo zaokruženu ambijentalnu celinu, koju čini niz trgova - Trg Svetog Teodora Vršačkog, Svetonikolajevska porta, Pozorišni trg, Svetosavski trg i Trg pobede, gde je zapravo fluktuacija domaćeg stanovništva i turista najveća - zaključuje Bajić.

trg pobede

Kako je dodao naš sagovornik, investicije, koje gradska vlast ima u planu i u budžetu za ovu godinu, jesu i obnova bivšeg Doma JNA i njegovo "pretvaranje" u Kreativni generator, dugoočekivani završetak druge faze igradnje otvorenog olimpijskog bazena, kao i druga faza sportske sale u Uljmi. 

Osim toga, novac je opredeljen i za rekonstrukciju i adaptaciju bivše garnizonske ambulante u jaslice, obnovu fasade Gradske biblioteke, ugradnju sistema centralnog grejanja u OŠ Olga Petrov Radišić u Vršcu, zamenu spoljne stolarije OŠ u Velikom Središtu, obnovu krova škole u Uljmi, rekonstrukciju i sanaciju gimnazijske sportske hale u Vršcu.

U planu je i završetak uređenja trotoara i kolovoza u Ulici Ive Milutinovića, kao i eksproprijacija zemljišta i izgradnja Novog gradskog groblja.

Autor:  S.Š. (ekapija.com)
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00