Toggle Bar
četvrtak, 30. novembar 2017.  06:28h

Dela Paje Jovanovića ponovo pred Vrščanima

Stalna postavka dela Paje Jovanovića u Vršcu koja je šest decenija bila u muzejskom objektu "Apoteka na stepenicama" premeštena je u glavnu zgradu vršačkog muzeja "Konkordija". Pored slika, posetioci će moći da vide i slikaju se isperd panoa koji prikazuje Pajin atelje u Minhenu, a imaće priliku da vide i njegovu originalnu kutiju sa bojama.

Deset originalnih slika i pet crteža jednog od najslavnijih Vrščana, publika će imati prilike da vidi u potpuno novom ruhu, jer je stalna postavka sada dobila mesto u jednom od najvećih i najlepših muzejskih prostora u zemlju, vršačkom muzeju Konkordija.

Kao razlog za ovako veliki poduhvat direktor Zvonimir Santrač navodi činjenicu da su Pajina dela iz nužde bila izložena u skučenom prostoru, jer stara zgrada muzeja, nije imala dovoljno mesta.

Bila nam je želja da to prestavimo u najboljem svetlu, u smislu profesionalnom, a to podrazumeva da svaki rad dobro bude proučen, da se može sagledati i da buduće generacije, posebno one koje žele da se bave likovnom umetnošću edukuju i dožive Paju Jovanovića u pravom smislu reči, u pravom svetlu njegovu veličinu i umešnost stvaranja, kaže Zvonimir Santrač, direktor Gradskog muzeja u Vršcu.

Osim što je u istoriju ušao kao jedan od naslavnijih srpskih slikara, malo je poznata činjenica da je Paja Jovanović ostao zabeležen i u istoriji numizmatike, jer je dizajnirao po mnogima našu najlepšu novčanicu, na kojoj je naslikao lik kraljice Marije Karađorđević.

Tako da je Pajaj Jovanović poznat u svetu numizmatike kao autor jedne od naših najlepših novčanica u vreme Kraljevine Jugoslavije, to je novčanica od 1.000 dinara iz 1931. godine i još jedna manja novčanica iz 1939. godine koja je doživela manji uspeh, kaže Ljiljana Bakić, strčnjak za numizmatiku.

Među izložni eksponatima pažnju naročito privlači i jedan Pajin lični predmet.

Ovo je vrlo interesantno. Ovde se nalaze njegove originalne boje, ja sam imao zadovoljstvo i čast baš dobro da ih ispipam, pošto sam i sam slikar, nećete verovati 90 posto tih boja još uvek su upotrebljive, mekane, a imaju sigurno stotinak godina, kaže Zvonimir Santrač, direktor Gradskog muzeja Vršac.

Sve ovo posetioci će u Gradskom muzeju u Vršcu imati prilike da vide do Nove godine.

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00