četvrtak, 8. februar 2018.  00:51h
Pročitano 877 puta

Naloženo uklanjanje otpada sa fabričke deponije u Vršcu

Nekoliko tona kućne hemije, kojoj je odavno prošao rok trajanja, nalazi se razbacano u Vršcu na otvorenom i neograđenom prostoru iza fabrike "Hemija-Brikso".

Neke hemikalije sa oznakom opasnosti, čak su se, usled ljudskog nemara, izlile i kontaminirale zemljište. Na inicijativu grada ali i apela meštana, čiji se domovi nalaze u neposrednoj blizini fabrike, pokrajinska inspekcija naložila je da se ovaj otpad ukoni u narednih mesec dana.

Crvena tečnost opojnog mirisa, koji štipa oči i nos već sa razdaljine od desetak metara, pre nekoliko meseci je prosuta iz metalnih buradi. Najzabrinutiji su Vrščani čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini objekta i prodavci na vršačkoj robnoj pijaci, udaljenoj stotinka metara od fabrike.

To je normalno da sam ugrožena, jer ja sam ovde ceo dan, mi smo ovde po osam sati. Osteti se kad vetrovi nanesu taj miris I to, zabrinuti smo za zardavlje dece, za naše zdravlje. To je opasno, to da vide da sklone negde na bezbedno, što se tiče men i moje dece, moje familije, mi se bojimo jako, kažu meštani.

Hemikalije su se nalazile unutar nekadšnjeg proizvodnog pogona firme Briksol, koji danas nije u funkciji, a koji je ostao bez krova zbog sakupljača sekundarnih sirovina koji su čerupali taj objekta.

Gradska uprava u Vršcu nema ingerencija nad upravljenjem opasnim otpadom. Zato su se od novembra meseca u nekoliko navrata obraćali nadležnim institucijama- pokrajinskom sekreterijatu za zaštitu životne okoline I nadležnom republičkom ministarstvu, kako bi se ovaj problem što pre rešio.

Zahvaljujući toj inicijativi, pokrajinska inspekcija naložila je da se sav otpad obezbedi a onda i preda ovlašćenom operateru kako bi se bezbedno uklonio. Rok za uklanjanje opsanog otpada, kako se navodi u inspekciskom zahtevu je 30 dana, odnso do kraja ovog meseca. Firma Biohemija Inhem, sa sedištem u Zrenjaninu , koja je trenutno vlasnik poseda na kome se nalazi opasan otpad reagovala je odmah po dobijanju inspekciskog naloga I angažovala radnike kako bi nadzirali sporni prostor.

Nas su angažovali pre pet dana da smo tu 24 sata da obezbedjujemo da ljudi nemaju pristup da ne bi neko nešto nastradao ili da uzme nešto što može da se upotrebi u nekim hemijskim stvarima, pta ja znam, da se ne zaruđje neko, kaže Mihajlo Komnenov, radnik obezbeđenja.

Obratili smo smo se nadležnima u firmi Biohemija sa pitanjem na koji način će otpad biti otkolnjen ali do emitovanja ovog priloga, odgovor nije stigao.

Autor:  RTS.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00