petak, 20. april 2018.  11:26h
Pročitano 956 puta

Vršac i GIZ sproveli obuku o komasaciji

Grad Vršac je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovao obuku o unapređenoj proceni zemljišta u postupku komasacije, sa akcentom na zaštitu životne sredine.

Obuka ima za cilj da pomogne državi i lokalnim samoupravama da efikasnije upravljaju poljoprivrednim zemljištem

Da podsetimo, komasacija predstavlja administrativni postupak, na osnovu Zakona o poljorivrednom zemljištu, u kom se uz odlučujuće uključivanje učesnika vrši grupisanje poljoprivrednog zemljišta. Isti zakon reguliše tok komasacije i služi pravnoj zaštiti učesnika.

Svrha grupisanja parcela je unapređenje proizvodnje i uslova rada u oblasti poljoprivrede i šumarstva, i trajno obezbeđenje prirodnih potencijala u kultivisanom predelu kao egzistencijalne osnove društva. Radi toga se komasaciono područje preoblikuje uzimajući u obzir postojeću strukturu predela.

Takođe, komasacija podrazumeva i uređenje putne i kanalske mreže.

Projekat finansira Evropska Unija, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i Ministarstvo poljoprivrede.

Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Upravom za poljoprivredno zemljište.

Obuci, koja je održana u Gradskoj kući, prisustvovali su i predstavnici NALED-a, savetodavnih službi Vojvodine, kao i predstavnici susednih opština Bele Crkve, Alibunara, Plandista, Kovačice i Pančeva.

Kako je najavljeno, obuka će biti nastavljena i tokom sutrašnjeg dana, na terenu Vlajkovca, Uljme i Izbišta.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00