četvrtak, 3. maj 2018.  12:40h
Pročitano 12425 puta

Lažna doktorka "lečila" decu u Vršcu

Lažna doktorka godinu dana je "lečila" decu na vršačkoj pedijatriji, iako nema diplomu Medicinskog fakulteta. Njena prevara otkrivena je tek pošto je podnela dokumentaciju za specijalizaciju.

Višnja Đumić (32) iz Vršca bila je zaposlena kao doktor medicine u Službi pedijatrije sa nenatologijom, a decu je "lečila" od decembra 2015. do 3. aprla 2018 godine. Prvo kao pripravnica volonterka, a nakon što je prošla pripravnički staž i kao doktorka medecine. Početkom aprila antikorupcisjki tim Ministarstva zdravlja razotkrio je ovu prevarantkinju, piše Blic.

Na osnovu falsifikovane diplome doktora medicine u martu 2016. godine, Đumićeva je potpisala ugovor o volonterskom obavljanju pripravničkog staža i polaganju stručnog ispita, u cilju pripreme i osposobljavanja za samostalan rad, navodi se u prijavi Ministarstva podnetom Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

Nakon potpisanog ugovora o stručnom osposobljavanju, lažna doktorka pribavila je i falsifikovanu potvrdu i uverenje da je položila stručni ispit za doktora medicine pred komisijom Ministarstva zdravlja. Ona je tako sve vreme, svesno, lažnim prikazivanjem činjenica, održavala u zabludi rukovodstvo ove bolnice.

Zahvaljujući prevari kojom se poslužila, rukovodstvo sa Đumićevom potpisuje dva ugovora. Prvo ugovor o radu na određeno vreme 1. februara 2017. godine i ugovor na neodređeno vreme 14. jula iste godine.

Blic piše da je Đumićeva upisala Medicinski fakultet 2005/6. godine, ali je položila ispite samo iz prve godine. Prevara je otkrivena kada je Opšta bolnica u Vršcu februara ove godine dostavila Ministarstvu Zahtev za saglasnost na specijalizaciju iz pedijatrije za Višnju Đumić, shodno planu specijalizacije za 2018. godinu i uz zahtev priložila kompletnu dokumentaciju.

Zaposlenima u Antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja bila je sumnjiva dokumentacija, a nakon provere je utvrđeno da lažna doktorka nije podnela ni zahtev za dokumentaciju Ministarstva za polaganje stručnog ispita, pa ga samim tim nije ni polagala.

Dalje je utvrđeno da Ministarstvo nije izdalo potvrdu o položenom stručnom ispitu za doktora medicine na ime Višnje Đumić, već na ime Mirjane Tomić iz Novog Sada. Uverenje o podnetom zahtevu za polaganje stučnog ispita takođe nije izdato na ime lažne doktorke, već izvesne Milice Belić iz Beograda. Nakon što je uhvaćena i pošto su joj predočeni dokazi, Đumićeva je pred istražnim organima sve priznala. Rekla je da je falsifikovana dokumenta nabavila od izvesnog Marka iz Novog Sada za novčanu naknadu.

Očekuje se da je tužilaštvo goni za prevaru.

Autor:  Blic
Ocenite ovaj članak:
(12 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00