utorak, 3. jul 2018.  02:22h
Pročitano 1828 puta

Karađorđevi dani u Vršcu (PROGRAM)

Povodom velikog jubileja - 200 godina od smrti Vožda Karađorđa, ali i od njegovog boravka u našoj lepoj varoši, prošle godine je prvi put održana manifestacije "Karađorđevi dani u Vršcu" i pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika Voždu u porti Saborne crkve.

Veliki broj naših sugrađana i njihovih gostiju prisustvovao je predavanjima, projekcijama filmova i velikom scenskom spektaklu pod bakljama u dvorištu zgrade "Dva pištolja" u kome je Karađorđe boravio, po novom kalendaru, od 4. do 10. jula 1817. godine.

Manifastaciju organizujemo i ove godine, sa željom da ona postane tradicionalna. Počinje u sredu 4. jula u 19 časova, predavanjem "Ratna veština Vožda Karađorđa u Prvom srpskom ustanku" pukovnika Novice Stevanovića, u Duhovnom centru "Sveti Teodor Vršački" (sala SPCO u dvorištu Sterijine kuće) - ističu organizatori.

Centralni događaji manifestacije "Karađorđevi dani u Vršcu", sa velikim brojem učesnika, održaće se u subotu 7. jula - na Ivanjdan, i to na više lokacija i u nekoliko termina.

Pripremili smo i jednu veliku atrakciju, ali za sada neka to ostane tajna, kažu organizatori.

Program manifestacije za 2018. godinu

"KARAĐORĐEVI DANI U VRŠCU"

Sreda 4. jul - 19:00

“RATNA VEŠTINA VOŽDA KARAĐORĐA U PRVOM SRPSKOM USTANKU" - Predavanje pukovnika Novice Stevanovića, autora više knjiga o Karađorđu. - Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

Subota 7. jul - 9:00

“ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU" - Ivanjdanska Sveta Liturgija, kojoj je pre tačno 201 godinu prisustvovao Vožd Karađorđe, poslednji put u životu, i u produžetku parastos Georgiju Petroviću - Karađorđu i drugim junacima koji su svoje živote položili za Krst Časni i Slobodu Zlatnu. - Saborni hram Svetog Oca Nikolaja

Subota 7. jul - 19:00

“ISPALjIVANjE IZ KARAĐORĐEVOG TREŠNjEVOG TOPA" - Ispaljivanje iz replike trešnjevog topa kakav su koristili Karađorđe i njegovi ustanici tokom Prvog srpskog ustanka. - Trg Svetog Teodora Vršačkog, kod Krsta

Subota 7. jul - 21:00

“CRNI ĐORĐE - NEKOM CRN, A NEKOM BEO" - Scensko-muzički spektakl pod bakljama sa velikim brojem učesnika (glumci, muzičari, pevači i drugi) i projekcija filma o ubistvu Vožda Karađorđa - "Crna zora". - Dvorište zgrade “Dva pištolja” (Veterinarska stanica “Vršac”)

Ponedeljak 9. jul - 19:00

“KARAĐORĐE - ZAVETNI VITEZ I TOPOLSKI BESMRTNIK" - Predavanje istoričara Milovana Balabana. - Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

ULAZ JE SLOBODAN!

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00