četvrtak, 2. avgust 2018.  10:32h
Pročitano 639 puta

Projekat "Dnevnik zaboravljenog komšije"

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da svaka četvrta osoba na svetu ima mentalni problem tokom života. Nažalost, osobe sa psihičkim poteškoćama i danas su obeležene, odbačene od porodice i društva.

Za ovaj projekat izabrano je deset osoba sa mentalnim problemima koje se nalaze na lečenju u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac više od 15 godina.

Projekat će trajati šest meseci , juni- novembar i putem medija Mreže lokalnih portala „Moj kraj“ www.vrsac.mojkraj.rs proizvešće 12 elektronskih medijskih sadržaja- tekst i fotografije u dnevničko-pripovedačkom stilu izražavanja, proza ili poezija o osobama sa mentalnim poteškoćama.

Cilj projekta je unapređenje nivoa svesti o destigmatizaciji lica sa mentalnim smetnjama.

Autori su osobe sa osobe sa mentalnim poteškoćama koje će iz svog ugla i na svoj način, putem pisane reči i foto sadržaja, ispričati svoje shvatanje života, okoline, kao i odnos društva prema ovim marginalizovanim grupama.

Lica sa mentalnim smetnjama pisaće o najznačajnijim problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu, kako poimaju reči sloboda, ljubav, odbacivanje… kako se nose sa bremenom koji im je život nabacio.

Pisano izražavanje pomoći će ovim osobama da izgrade most sa društvom, naročito sa onima koji su ih napustili – porodicom i prijateljima. 

Ovaj projekat pružiće mogućnost ne samo građanima Vršca već i široj društvenoj zajednici da upoznaju osobe sa mentalnim smetnjama koje žive pored njih, odvojene nepremostivim barijerama zbog predrasude.

Projekat treba da identifikuje probleme sa kojima se suočavaju osobe sa mentalnim smetnjama, njihove porodice, društvena zajednica i potrebe koje proizilaze iz tih problema.

Predstavljamo vam prvi deo serijala:

MIROSLAV TOPIĆ

IZGUBLjENA LjUBAV

Izgubljen sam u prostoru i vremenu

Zato sto sam voleo jednu ženu

Beli bagrem počeo da cveta

Bila je najlepša žena sveta.

Laste ponovo dolaze sa juga

U mom je srcu beskrajna tuga.

Da li će mi doći nekada

Srce moje još uvek se nada.

Srce mi je ispunila tugom

Zavadila me je s najboljim drugom.

Volela je i mene i njega

Sada je ostala bez svega.

Izgubljen sam u prostoru i vremenu

Zato što sam ljubio jednu ženu.

Autor:  Duševna oaza Vršac
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00