ponedeljak, 16. mart 2015.  18:29h

Azil kao rešenje za lutalice u Vršcu

Vrščani već godinama ne mogu da se izbore sa lutalicama. Pet miliona dinara godišnje za odštetu zbog ujeda, pišu Novosti.

foto: Tomislav Mrčela foto: Tomislav Mrčela

Opština Vršac svake godine iz budžeta troši više od pet miliona dinara za plaćanje odštete građanima koje su ujeli psi lutalice, umesto da taj novac usmeri na sklanjanje tih životinja sa gradskih ulica. Shvativši da su silne pare potrošili uzalud, sada su rešili da raspišu javni poziv za otvaranje azila, u kom bi bilo trajno zbrinuto oko 300 pasa, pišu Večernje Novosti.

Prema rečima Slavka Ćirina, člana Opštinskog veća za poljoprivredu, prvobitno je postojala ideja da lokalna samouprava sagradi azil na prostoru bivše barutane, ali se od toga definitivno odustalo, jer bi ih to koštalo. Zato sada traže partnera koji će obezbediti smeštajni prostor za pse, veterinarsku negu, hranu i sve ostalo što je potrebno za kvalitetnu brigu o psima.

- S obzirom na to da smo prošle godine platili 5,5 miliona dinara odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica, a da smo ovogodišnjim budžetom za to predvideli pet miliona, na sednici OV smo doneli odluku da ubuduće pametnije upotrebimo taj novac. Raspisaćemo javni poziv za otvaranje azila, na koji će moći da se prijave pojedinci, nevladine organizacije, udruženja i institucije - kaže Ćirin za Novosti.

KIDIŠU NA DECU I STARE

GRUBA procena je da se na vršačkim ulicama nalazi više od 1.000 pasa lutalica, koji su, doduše, vakcinisani, sterilisani i obeleženi, ali to, uprkos tvrdnjama stručnjaka, nije umanjilo njihovu agresivnost. U čoporima se okupljaju najčešće u centru grada, oko pijace i bolnice, a ima ih i na dečjim igralištima, pa su njihove "žrtve" uglavnom deca i stare osobe.

On podseća da je lokalna samouprava pre četiri godine otvorila Prihvatilište za pse, u kom, međutim, može biti zbrinuto samo 60 lutalica i to - privremeno.

- Psi tamo ostaju sve dok ne budu vakcinisani i sterilisani, pa se posle mesec dana ponovo puštaju na ulicu. Kada bude otvoren, oni će umesto na ulice biti smešteni u azil - dodao je Ćirin.

Da li će prihvatilište funkcionisati i po otvaranju azila, zavisiće, kaže, od toga ko bude dobio posao na javnom pozivu. Zasad je kompletna zoohigijena poverena KP "Drugi oktobar" - od prihvatilišta za pse i prskanja komaraca, do deratizacije i dezinsekcije.

 

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00