petak, 20. mart 2015.  09:48h
Pročitano 912 puta

Počinje vršački Vinofest

Jubilarni, 10. Međunarodni sajam vina u Vršcu “Vinofest” održaće se danas i sutra (20. i 21. marta 2015. godine) u organizaciji Turističke organizacije opštine Vršac, u velikoj sali hotela Srbija.

Vinogradarstvo i pravljenje vina je najstarija tradicija vršačkog kraja, a o ugledu ovdašnjeg vinogorja svedoče brojni vinarski kongresi, uz koje su održavane izložbe vina, grožđa i proizvoda zanatstva namenjenih vinogradarstvu. Prvi takav kongres održan je1902. godine, a drugi, koji je imao međunarodni karakter, 1909. godine kada je prisustvovalo oko 1000 gostiju iz zapadne Evrope. Tradicija se nastavlja i danas.

Jubilarni, 10. Međunarodni sajam vina u Vršcu “Vinofest”, je prodajnog, izložbenog i takmičarskog karaktera, a komisiju za ocenjivanje vina koju čine eminentni enolozi iz zemlje i inostranstva formira ”Enološka stanica” Vršac. Za ovih 10 godina Vinofest je ugostio izlagače iz Ukrajine, Italije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i nekoliko hiljada ljubitelja vina. Nа sаjmu se predstаvi oko 60 izlаgаčа, bude ocenjeno više od 200 vinа, а mаnifestаciju poseti oko 2000 ljudi. Ove godine po prvi izlagaće i vinari iz Italije, kaže Marija Kulić, članica opštinskog veća zadžena za turizam.

U vreme Vinofesta, u Vršcu će svoju godišnju skupštinu održati i Savez vinskih i vinskih viteških redova Srbije. Tom prilikom će ambasadorka Francuske Christine Moro pristupiti Banatskom vinskom redu ”Sveti Teodor”. Kao prateći program sajma biće održana predavanja na temu marketinga i izvoza vina i vinskog turizma i panel diskusija na temu ”Upoređivanje karakteristika vina sa klimom” .

Ulaznica za VINOFEST košta 300 dinara, a svaki posetilac uz kupljenu ulaznicu dobija čašu sa graviranim logoom i tri bona za degustaciju. Naknadno kupljen bon košta 20 dinara, a vrednost jedne degustacije u bonovima određuje sam izlagač, kaže Kulićeva.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00