utorak, 7. april 2015.  12:42h
Pročitano 942 puta

Jaslice u vojnoj ambulanti u Vršcu

Otvaranjem novog prostora biće rešen nedostatak mesta za najmlađe mališane. U narednih mesec dana - tender za izvođača radova na bivšem objektu Vojske Srbije, pišu novosti.rs

Na listi čekanja za upis u PU "Čarolija" u Vršcu ove godine se nalazi oko 60 mališana, među kojima je najviše onih koji bi trebalo da idu u jaslice. Zato lokalna samouprava želi što pre da adaptira objekat bivše vojne ambulante, kako bi već sledeće školske godine nove jaslice, kapaciteta do 100 mesta, počele sa radom.

Lane je na tom vojnom objektu zamenjen krov, koji je prokišnjavao, uređeni su prilazi i zamenjena sva spoljna stolarija, na šta je utrošeno oko pet miliona dinara. Do jeseni bi trebalo da budu gotovi i svi unutrašnji radovi.

U narednih mesec dana ćemo organizovati tender, kako bismo što pre dobili izvođača radova, koji će urediti plafone, podove i uvesti struju i grejanje. Za te namene smo iz kreditnog zaduženja, opštinskog budžeta i samodoprinosa odvojili 15 miliona. Iako postoje spekulacije, smatram da je to sasvim dovoljno novca da se kvalitetno uradi unutrašnja rekonstrukcija ovog objekta od 400 kvadratnih metara, u kom će, osim jaslica, biti i apoteka i ambulanta Doma zdravlja sa stomatološkom ordinacijom - kaže za novosti.rs predsednik opštine Vršac Čedomir Živković.

IGRALIŠTA

PU "ČAROLIJA" ima sedam vrtića, koji imaju dobre uslove za rad. Jedino su igrališta u većini objekata u lošem stanju. Svi se snabdevaju hranom iz kuhinje u centralnom vrtiću, kod policijske stanice, koja je lane opremljena novim uređajima. Takođe, kupljene su i nove mašine za pranje i sušenje veša, a zamenjena je i spoljna stolarija u tri vrtića. Nabavljen je i najsavremeniji didaktički materijal i oprema za fizičku aktivnost dece, što je ovu ustanovu lane ukupno koštalo 31 milion dinara.

"Čarolija" se suočava i sa manjkom vaspitača, zbog čega je broj mališana po grupama znatno iznad proseka. Oni se nadaju da će do jeseni dobiti odobrenje da uposle nove radnike u budućim jaslicama.

Ove godine smo upisali 1.045 dece, što je 20 odsto više nego što je propisano normativima. Interesovanje je veliko, a problem je što zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru nemamo dovoljno vaspitača, jer su neki otišli u penziju, a njihova mesta su ostala upražnjena - ističe Zlata Ožegović, direktorka Predškolske ustanove.

Imajući u vidu njihovu situaciju, lokalna samouprava iz svog budžeta trenutno finansira rad dva pedagoška asistenta, koja pomažu deci sa posebnim potrebama u predškolskom uzrastu.

Autor:  novosti.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00