sreda, 8. april 2015.  18:02h
Pročitano 1115 puta

Svetski dan Roma: Najugroženija manjinska grupa u Srbiji

Svetski dan Roma ustanovljen je na današnji dan sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.

foto: REUTERS foto: REUTERS

Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

romska zastava

Prepreke za integraciju Roma još nisu otklonjene

Zaštitnik građana Saša Janković je, uoči Dana Roma, ocenio da su Romi i dalje najugroženija manjinska grupa u Srbiji, a do sada postignuti rezultati na unapređenju njihovog položaja nisu otklonili ključne prepreke za njihovu socijalno-ekonomsku integraciju.
On je u saopštenju dostavljenom medijima ocenio da bitnije promene u tom pogledu ne može biti bez dosledne primene afirmativnih mera u obrazovanju Roma, zbog čega zaštitnik građana ove godine posebnu pažnju posvećuje potpunom pravnom uređenju tog pitanja.

Vršački Romi slave u Gudurici

Povodom Svetskog Dana Roma, u Domu kulture MZ Gudurica, u sredu 8. aprila od 18,00 časova predviđen je svečani program. Ispred rukovodstva Opštine Vršac, svečanom obeležavanju prisustvovaće članovi Opštinskog veća Vesna Brankov, Aleksandra Panić i Miloš Vasić.

Savet nezadovoljan sprovođenjem strategije

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izjavio je da je zadovoljan sprovođenjem strategije kada je reč o obrazovanju i zdravstvenom položaju Roma dok, kako je rekao, u oblasti stanovanja i zapošljavanja ne može nikako biti zadovoljan.

U oblasti obrazovanja postignuti su određeni vidljivi rezultati, preko afirmativnih mera upisa učenika u srednje škole i na fakultete, a u nekih 173 osnovnih škola uveden je pedagoški asistent romske nacionalnosti, koji je karika između škole, učitelja, romskog učenika i njegovih roditelja. Time je povećan broj romske dece u osnovnom obrazovanju za 20 odsto, rekao je Mihajlović Tanjugu.

Ključna izrada nove strategije

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je, povodom Dana Roma, da se može govoriti o pomaku kada je stanje romske nacionalne manjine u pitanju, ali da postoje određeni problemi na kojima se mora dalje raditi, pre svega na rešavanju pitanja stanovanja, zapošljavanja i socijalne uključenosti.

Paunović je za RTS rekla da i Brisel ocenjuje da postoji napredak, ali i da ukazuje da postoje određeni problemi na kojima mora da se radi.

Kao ključno u narednom periodu Paunović ocenjuje izradu nove strategije do 2025. godine, na kojoj je već započet rad i u koji su uključeni pripadnici romske nacionalne manjine.

Još dosta posla do potpune uključenosti u društvo
Predsednik Saveta za unapređivanje položaja Roma i Dekade uključivanja Roma smatra da je stanje prava romske manjine u Srbiji bolje nego u prethodnom periodu, ali da je potrebno još mnogo da se preduzme da bi romska zajednica u potpunosti bila uključena u društvo.

Ivanišević je istakao da se samo zajedničkim naporima, jačanjem tolerancije i solidarnosti mogu učiniti pozitivni pomaci i unaprediti njihov položaj.

Jasno je da Srbija ima dobre rezultate u sektorima obrazovanja i zdravstva jer je, na primer, procenat romske dece koja se upisuju u prvi razred povećan u poslednjih pet godina za 25 procenata. I dalje su, međutim, ogromne razlike romske populacije i opšte populacije što se tiče upisa u školu, redovnosti u pohađanju i završavanju, naveo je on.

Romi u proseku žive 12,4 godina kraće od ostalih

Poverenica za zaštitu ravnopravnostim Nevena Petrušić ocenila je danas, da su pripadnici te nacionalne manjine najdiskriminisanija grupa u Srbiji jer je njihov položaj i dalje loš.
Čestitajući 8. april, Svetski dan Roma, Petrušić je istakla da su Romi "često izloženi otvorenom i rasprostranjenom govoru mržnje", a da je diskriminacija prema njima "najviše izražena u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja".

Romska deca su i dalje diskriminisana u obrazovanju, a prethodnih godina su zabeleženi slučajevi segregacije romske dece u obrazovanju. Podaci da samo 6 odsto dece iz romskih naselja, uzrasta od 3-4 godine, pohađa programe predškolskog obrazovanja, da 69 odsto dece iz tih naselja pohađa prvi razred osnovne škole, a svega 22 odsto srednji, su alarmantni i više nego zabrinjavajući, ocenila je Poverenica.

Po njenim rečima, "poražavajući" su i podaci koji pokazuju da je očekivana dužina trajanja života Roma u Srbiji za 12,4 godine kraća u odnosu na ostalo stanovništvo.

Autor:  MOJKraj.rs/N1 info
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00