četvrtak, 16. april 2015.  00:04h
Pročitano 1299 puta

Vršac prvi digitalni grad u Srbiji

Era digitalne televizije u Srbiji započeta je juče gašenjem analognog i puštanjem u rad digitalnog signala sa repetitora na Vršačkom bregu.

Digitalni signal u rad pustio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i tako omogućio Vrščanima da prvi gledaju digitalnu televiziju u Srbiji.

Ovo je, bez sumnje, najznačajniji dan u istoriji televizije u Srbiji, možda važniji i od prelaska sa crno-bele na sliku u koloru. Sada nam sledi gašenje analognog signala širom Srbije. Do 18. maja cela Vojvodina će biti digitalizovana, a 25. ćemo ugasiti analogni signal i na repetitoru na Avali, koji pokriva oko 2,5 miliona stanovnika. Naša obaveza je da do 15. juna u potpunosti završimo digitalizaciju televizijskog signala i tako ispuniti međunarodnu obavezu, koja je utvrđena Ženevskom konvencijom, objasnio je ministar Ljajić.

Repetior na Vršačkom bregu

Vršačka televizija prva postala digitalna

Još pre sedam dana vršačka Televizija Banat krenula je da emituje isključivo digitalni signal, a iskustva su više nego pozitivna.
- Pošto je Vršac prvo emisiono čvorište, naša televizija bila je prva u Srbiji koja je isprobala isključivo digitalni signal. Evidentno je da signal slike i tona neuporedivo kvalitetniji, a i vidljivost je u mnogome popravljena. Prethodnih dana javljali su nam se gledaoci iz okolnih opština, koji su godinama muku mučili sa signalom, da se pohvale kako sada sve vide bez ikakvih smetnji, kaže Dragan Đilas, direktor TV Banat.

Proces digitalizacije započete je još 2006. godine, ali se poprilično kasnilo sa radovima, pa je postojala i objektivna opasnost da Srbija uz BIH bude jedina zemlja koja nije obavila posao u zadatom roku.

Uspeli smo da nadoknadimo nedostatak i posao završimo do kraja. Ovaj projekat je koštao 37,5 miliona evra, a u taj iznos uračunate su i donacije Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Država je uložila 27 miliona evra, ali od ovog projekta će inkasirati minimum 75 miliona evra, kada budu prodate digitalne dividende, a to će uslediti nakon javnog poziva, odmah posle završetka proceša digitalizacije, istakao je Ljajić.

 

 

Autor:  V.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00