četvrtak, 7. maj 2015.  18:26h
Pročitano 768 puta

Biće pakleno leto, kažu prognoze

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula i kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena, najaljuju inostrani metereološki prognostičari.

Američka meteorološka firma Accuweather objavila je prognozu za leto ove godine na području Evrope prema kojoj će biti veoma toplo na Balkanu. U Beogradu i Bukureštu očekuju i temperature više od 38 stepeni Celzijusa, prenose "Večernje novosti".

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena.

U najtoplijim periodima leta, nekoliko dana temepatura će ići iznad 38 stepeni Celzijusa i to verovatno u gradovima kao što su Beograd i Bukurešt, navodi se u vremenskoj prognozi.

"Predstojeće leto biće u oštroj suprotnosti sa prošlogodišnjim kada je prevladavalo vlažno vreme", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Oblast visokog pritiska dovešće do stvaranja vrućine od Balkana do regiona Crnog mora gde će biti i perioda suše.

Prema američkim meteorolozima, mnogo vlage na većem delu Balkana prošle godine, sprečiće širenje suše ali će ona ipak imati uticaja na poljoprivredu i umanjiti prinos.

Česte grmljavinske oluje se prognoziraju i za deo srednje Evrope a posebno istočne Evrope.

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebalo izostati i u zapadnoj Evropi.

Vruće i na Sredozemlju
Meteorolog Erik Lester kaže da će sredinu leta obeležiti talasi vrućine koji ce zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope i krajeve uz Crno More. Vrućina će, prema toj sezonskoj prognozi, obeležiti i leto na većem delu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije. Na zapadu Španije i u Portugaliji i na području Skandinavije i na severoistoku kontinenta najavljuje se kišovito leto.

Autor:  mondo.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE

Pogledajte i...

EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00