sreda, 13. maj 2015.  17:01h
Pročitano 4100 puta

Uvek odlični, ali i društveno aktivni - IV1 vršačke gimnazije (FOTO)

Uvek je nezahvalno i teško izabrati najbolje odeljenje među maturantima u nekom gradu. Ipak, IV1 vršačke gimnazije, osim po proseku, izdvaja se i po društvenom aktivizmi i velikom zajedništvu, koje su razvili za prethodne četiri godine. 

Oni su učenici četvrtog razreda vršačke gimnazije “Borislav Petrov - Braca”, njih 29 i pohađaju matematički smer, a prosek im je 4,67. Da, oni su odlični, u proseku, ali i po priči svih koji su imali kontakta sa njima.

Zadovoljstvo je imati ovakava razred. Naročito ako se uzme u obzir stanje u društvu, koje je izgubilo sistem vrednosti, etiku i merila. Zato su oni danas mnogo iznad okolnosti u kojima žive. Dobra su deca, kvalitetna i inteligentna, a koliko je zadovoljstvo predavati im, tolika je i odgovornost. Zahvaljujući interenetu, oni su veoma informisani i uvek imaju dodatna pitanja, pa smo mi profesori prinuđeni da se svakodnevno usavršavamo kako bismo mogli da isprati sva njihova interesovanja. Ovaj razred posebno dobro reaguje na ozbiljnost i to ih vodi u uspehe koje ostvaruju. Iskreno, verujem da će svi učenici završiti fakultete, i to ne bilo koje, jer njihove ambicije su elektrotehnika, medicina, farmacija i gotovo po pravilu zahtevni državni fakulteti. Vredni su, ali i pametni, a za razliku od velike većine u današnje vreme, imaju veoma razvijen osećaj obzirnosti prema drugima, objašnjava profesorka Vezirka Dobardžić, razredna starešina IV1 vršačke gimnazije.

IV1 vrsacke gimnazije vezirka

Upravo taj “osećaj obzirnosti” specifičnost je ovog razreda, a to je naročito došlo do izražaja za vreme prošlogodišnjih poplava, kada su gotovo svi do jednog danima volontirali u prostorijama Crvenog krsta.

Više od polovine učenika u našem razredu volontira u Crvenom krstu, a svi smo danima bili angažovani kada je prošle godine naša zemlja bila poplavljena. Osim toga, trudimo se i da uvek bude društveno angažovani u samom sistemu obrazovanja. Osim u humanitarnom radu, veoma smo aktivni i u đačkom parlamentu, a jedan od planova bio nam je da podignemo park oko Gimnazije. Načinili smo neke prve korake, ali na žalost nismo imali dovoljno vremena da ceo projekat i realizujemo, pa to ostavljamo u amanet nekim novim generacijama, za koje se nadamo da će imati slične želje kao i mi. Inače, mi smo odeljenje sa odličnim prosekom, ali nismo učili samo zbog ocena, već smo svesni da će nam znanje koje steknemo biti veoma važno, šta god radili u životu, kaže Aleksa Stojković, učenik IV1 i predsedni đačkog parlamenta vršačke gimnazije.

IV1 vrsacke gimnazije aleksa

Gotovo po tradiciji, odeljenja sa indeksom jedan bila su prestižna u vršačkog gimnaziji kroz koju je prošljo hiljade i hiljade odlikaša i budućih akademskih građana. Ovaj razred čitavo školovanje ima odličan prosek, prošlu je završilo sa zbirnim od 4,67, a ove se očekuje da bude još bolji. Gotovo svi su odlični učenici, a imaj čak sedam vukovaca, koji će školu završiti sa prestižnom diplomom.

Kao učenici matematičkog smera uvek imamo osećaj da od nas profesori traže više znanja nego od drugih smerova. Ipak, mislim da nam to nikada nije smetalo, šta više, verujem da nas je dodatno motivisalo. Iako smo odeljenje sa odličnim prosekom i gotovo da nema predmeta iz koga nismo išli na takmičenja, nekako imam osećaj da smo mogli i više da postignemo. Možda ta želja da uvek budemo bolji i dajemo više od sebe i jeste naš najveći kvalitet, ističe Miloš Čubrilo, jedini dečak među vukovcima IV1.

IV1 vrsacke gimnazije vukovci

Brojna su takmičenja na kojima su učestvovali ovi maturanti, a osim iz školskih predmeta, neko od njih su uspešni u sportu, drugi paralelno završavaju muzičku školu, igraju folklor ili se iz hobija bave filozofijom. Ipak, sve ih odlikuje duh zajedništva, a u šali kažu kako ne mogu da prebroje koliko nacija imaju u razredu. Ipak, tu najčešće vole da se pohvale svojom drugaricom Grkinjom – Afroditi Tsiligaridou.

Rođena sam u Grčkoj i živela sam tamo do devete godine, a onda smo se doselili u Vršac odakle je moja majka. Tako da se ovde nikada nisam osećala kao stranac, a drugari iz razreda vole da ih podučavam grčki, ali i vodim leti na odmore u zemlju gde sam rođena, objašnjava Afroditi.

Autor:  V.V.
Ocenite ovaj članak:
(13 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00