petak, 29. maj 2015.  17:03h
Pročitano 1230 puta

Ponovo radi Vršačka kula

Vršačka kula, simbol Vršca i utvrđenje na vrhu Brega iznad grada, od juče je ponovo dostupna za posetioce. Nju je svečano otvorio ministar pravde Nikola Selaković u prisustvu velikog broja građana, zvaničnika naše opštine i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Kula je otvorena dan Svetog Sveštenomučenika Teodora, episkopa Vršačkog kada Eparhija banatska i grad Vršac slave svoju slavu, a tom prilikom rekonstruisano zdanje je i osveštano od strane pravoslavnih sveštenika.

Obnova Vršačke kule sagrađene u XV veku, jednog od najstarijih srednjevekovnih utvrđenja Vojvodine koji pripada istorijskom kompleksu Vršačkog zamka, tajala je šest godina i koštala je blizu 70 miliona dinara.

U odajama na dva nivoa na dan otvaranja Gradski muzej izložio je „radne fotografije“ kao prikaz toka radova na rekonstrukciji, a Foto klub „Vršac“svoje umetničke fotografije sa motivom ovog vekovnog simbola grada, dok je za naredni period predviđena stalna postavka predmeta pronađenih u višegodišnjim arheološkim iskopavanjima na Vršačkom bregu.

Ulaz na Kulu biće besplatan sve do kraja avgusta, posle čega će se naplaćivati 100 dinara. Radno vreme ovog nesvakidašnjeg muzeja u srednjevekovnom zdanju biće od 10 do 17 časova svakog dana, osim pondeljka.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00