četvrtak, 4. jun 2015.  09:53h

Ovo su cene hrane u Temišvaru (FOTO)

Da li će nam Temišvar postati ono što nam je bio Segedin, nakon odluke vlasti u Rumuniji da smanje stopu PDV na hranu i bezalkoholna pića za 15 procentnih poena, istraživali su reporteri portala MOJKraj.rs, koji su posetili temišvarske hipermarkete.

Odluka o obaranju stope PDV-a sa 24 na 9,0 odsto stupila je na snagu 1. juna, a mi smo rešili da proverimo koliko je isplativo pazariti u Temišvaru

Kao što možete videti, već prvog dana cene su snižene. Gotovo na svim rafovima stoje prešarane stare i sada aktuelne snižene cene. Naravno, svuda je krupnim slovima naglašeno da radi o proizvodima na koje je stopa PDV-a devet odsto, objasnio nam je Denis, koji je došao u redovnu nedeljnu kupovinu namirnica.

Koliko treba novca za put do Temišvara

Za jedan evro dobije se 4,4 rumunska leja, dok vinjeta košta 3 evra za sedam dana i obavezna je na svim putevima. Temišvar je od granice udaljen oko 60 kilometara, a tačno 76 od Vršca. Za ručak u restoranu treba vam manje novca nego u Srbiji, a kafa je jeftinija nego u Beogradu, pa svakako vredi razmisliti o odlasku u šoping.

Već neko vreme cene hrane u Rumunije neznatno su veće nego u Srbiji, pa se tako naši istočni susedi sve ređe odlučuju na šoping u Vršca. Nakon sada već i u praksi smanjenih cena, moguće je da će Vrščani češće put Temišvara. Ipak, i pored pojeftinjenja, nije baš sve isplativije po rumunskim marketima.

Naša ekipa u Temišvaru posetila je hipermarket “Auchan” i proverila cene namirnica koje najčešće pazarimo. Ono što prvo upada u oči, bar po ispisanim “nove-stare” cenama, smanjenje PDVa snizilo je i cene. Suhomesnati i mlečni proizvodi malo su jeftiniji nego kod nas, a slatkiši već značajnije. Kinder jaje u Temišvaru košta 74 dinara, dok je kod nas oko 90. Snikers čokoladcu možete kupiti za 37, litar dugotrajnog mleka sa 3,2 odsto mlečnih masti za 87, a kutiju sa deset kokošijih jaja za 114 dinara.

Međutim, neke prehrambene namirnice čak su i skuplje nego kod nas. Tako da se kupovina svežeg mesa ili sokova u Rumuniji ne isplati.

tabela cene ispravno

Pogledajte galeriju fotografija sa cenama u rumunskim marketima

 

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00