ponedeljak, 8. jun 2015.  22:31h
Pročitano 3127 puta

Otvara se Dom vojske u Vršcu

Posle više od jedne decenije zgrada starog Doma vojske otvoriće u petak 12. juna 2015. vrata svim građanima i posetiocima Vršca kao novi centar okupljanja i kulturnog života grada.

Dom vojske, od petka otvoren za posetioce Dom vojske, od petka otvoren za posetioce Aleksandar Putnik

Vršac je u oživljavanju ovog napuštenog objekta prvi u Srbiji primenio inovativni koncept dajući priliku kreativnim preduzetnicima da osmisle razvoj i udahnu život prostoru dok traju radovi na obnovi.

Želja opštinske uprave je da stari Dom vojske, od napuštenog i razrušenog objekta postane znamenitost i sastavni deo istorijskog i turističkog kompleksa Vršca, mesto inspiracije i povezivanja mladih, talentovanih i preduzetnički nastrojenih ljudi iz sfera umetnosti i obrazovanja koji će na inovativan način povezati i predstaviti ono što tradicionalno odlikuje vršački kraj – dobru muziku, hranu, vino i kulturu.

dom vojske 3

Priliku da pokrene Kreativni generator, Vršac je dobio pobedom na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa najboljom idejom za revitalizaciju braunfild lokacija u konkurenciji od 26 opština i gradova širom Srbije. Opština je od NALED-a i USAID-a dobila deo sredstava i tehničku podršku za obnovu Doma vojske i pripremu biznis plana, kao i pomoć arhitekte Gabrijela Raula Penje iz Holandije u razvoju koncepta oživljavanja ovog prostora po uzoru na slične projekte u Roterdamu, Amsterdamu i Hagu.

Kreativni generator na svečanoj ceremoniji otvoriće predsednik opštine Čedomir Živković, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević i arhitekta Gabrijel Raul Penja. Na ceremoniji otvaranja nastupiće učenici muzičke škole „Josif Marinković“, koji će biti prvi stanari Kreativnog generatora. Građani i gosti Vršca, ovom prilikom će moći da posete i bazar vršačkih rukotvorina, izložbu fotografija „Dom vojske kroz istoriju“, degustiraju vina i tradicionalne proizvode od mleka i mesa iz Južnog Banata, i uživaju u drugim sadržajima. Za večernje časove, planiran je Bioskop na otvorenom, kada će se emitovati film „Povratak Džedaja“ (ulaz je slobodan), piše u opštinskom saopštenju.

dom vojske 2

U subotu 13. juna tokom prepodneva predviđena je Zibi-libi dekupaž radionica za decu i nastup Horića beba, mini turnir u šahu i emitovanje dokumentarnog filma o prvom srpskom velemajstoru – šahisti Bori Kostiću, a poslepodne i predveče će porodice moći da uživaju u nastupima Malih tamburaša i džez dens studija "Olja", te čuvenom Diznijevom crtanom filmu „Mač u kamenu“ u okviru druge večeri Bioskopa na otvorenom.

U narednom periodu, Opština Vršac će nastaviti sa organizacijom privremenih programa i kulturnih dešavanja u saradnji sa Turističkom organizacijom, NALED-om i lokalnim organizacijama civilnog društva, dok Kreativni generator ne primi sve stanare, a stari Dom vojske ne zasija u punom sjaju.

Autor:  Saopštenje opštine Vršac
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00