petak, 12. jun 2015.  20:35h
Pročitano 972 puta

Otvoren Dom vojske u Vršcu

U Vršcu je završena prva faza obnove bivšeg Doma vojske koji je pretvoren u mesto za unapređenje turističke i kulturne ponude opštine, u koju su američke organizacije uložile oko 20.000 dolara.

Tokom prethodnih nekoliko meseci, uz podršku Vlade SAD i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), počela je transformacija ovog napuštenog kompleksa bivšeg Doma vojske u prostor za građane i preduzetnike kako bi bila unapređena turistička i kulturna ponuda opštine, navodi se u saopštenju NALED-a.

Ceremoniji obeležavanja u Vršcu prisustvovali su predsednik opštine Vršac Čedomir Živković, ambasador SAD Majkl Kirbi i predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević.

Vlada SAD i NALED odlučili su da podrže ovaj projekat jer verujemo da obnovljeni javni prostori mogu u potpunosti da promene izgled gradova i opština. Inovativno transformisane lokacije imaju potencijal da postanu znamenitost, privuku investicije i otvore nova radna mesta - izjavio je Kirbi.

USAID i NALED su investirali oko 20.000 dolara u početne radove na rekonstrukciji. Opština Vršac obezbedila je snabdevanje vodom, struju i kanalizaciju i takođe doprinela radovima na obnovi. USAID je organizovao studijsku posetu Holandiji za službenike 10 opština i predstavnike lokalnih kompanija kako bi se upoznali sa najboljim praksama u oživljavanju braunfilda.

Danas smo napravili veliki zajednički korak za bivši Dom vojske kako bismo rekonstruisali ovaj prostor i ceo kvart, učinili sve da bude samoodrživ i ponudi ono najbolje što Vršac ima da ponudi svim građanima i posetiocima - izjavio je predsednik opštine Vršac Čedomir Živković.

Holandski arhitekta koji radi na tom projektu Gabrijel Raul Penja istakao je da su obnovom tog doma otvorena vrata Vršcu i građanima da ovde uživaju u kulturi, muzici i vinu.

Razvoj centra odvijaće se u fazama, tokom nekoliko narednih godina, sa nadom da će privući investitore koji će postati stalni stanari i osmišljavati projekte, koji će podstaći ekonomski i kulturni razvoj, navodi se u saopštenju.

Autor:  Tanjug
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00