subota, 4. jul 2015.  21:16h
Pročitano 4736 puta

On je rođen u Vršcu i napravio je najjaču kočnicu na svetu

Najveću i najjaču mehaničku kočnicu na svetu, koja se mahom koristi u rudnicima bakra, konstruisao je i napravio za nemačku firmu inženjer Igor Višnjevski (38), rođeni Vrščanin.

Igor Višnjevski u rodnom Vršcu Igor Višnjevski u rodnom Vršcu V.V.

Višnjevski godinama živi i radi u Nemačkoj, a najveću svetsku kočnicu je konstruisao i sklopio za nemačku firmu “KTR kuplungstehniks”. Ona se danas koristi u rudnicima bakra u širom sveta, a prva je bila instalirana u peruanskom rudniku, koji se nalazi na južnoameričkim Andima. 

Na razvoju KTR-ove “XXL” mehaničke kočnice radio sam pune dve godine i na kraju smo stvorili moćno čudo teško 2,8 tona, koje je po snazi duplo jača od prve sledeće kočnice. Koristi se na površinskim kopovima, uglavnom rudnika bakra, i služi kao bezbednosni mehanički sistem na mlinovima za rudu. Kada bi se dogodila havarija i zakazali svi sistemi kočenja, bez obzira na nestanak struje ili hidraulike ona bi mehanički zaustavila vrtenje mlinova i tako sačuvala bezbednost radnika, kaže za MOJKraj.rs inženjer Igor Višnjevski, tvorac ovog mehaničkog čuda. 

Kocnica se koristi u rudnicima

Ipak, Igorov put do stvaranja “čelične zveri” nije bio ni brz, niti lagan. U Nemačku se otisnuo 1996. godine u vreme sankcija, nakon što je završio gimnaziju u rodnom Vršcu. Tehnički fakultet u Berlinu završio je kao student generacije, ali je paralelno i radio kako bi plaćao školarinu.

Od profesionalnog atletičara do najboljeg studenta generacije

Igor Višnjevski rođen je pre 38 godina u Vršcu, gde je završio Gimnaziju “Borislav Petrov Braca”. Želeo je da se bavi atletikom, a šansu je video u odlasku inostranstvo i tako stiže do profesinalnog ugovora sa nemačkim atletskim klubom “SSC Berlin” za koji je skakao u dalj i trčao. Paralelno je i studirao na Tehničkom fakultetu, a onda je shvatio da od atletike neće moći da obezbedi materijalnu sigurnost i potpuno se posvetio studijama. Fakultet je završio kao najbolji student u generaciji.

Još kao student na Tehničkom univerzitetu u Berlinu počeo sam da radim u timu profesora Severina jer sam mora sam da finansiram studije, pa je zaposlenje bilo jedina opcija. Punih 12 godina radio sam sudsko veštačenje za sisteme kočenja. Uglavnom za nezgode na vetrenjačama. Nakon toga posao mi je ponudila firma iz Danske iz koje sam kasnije prešao u nemački KTR, jer su mi ponudili da vodim projekat stvaranja najjače mehaničke kočnice na svetu. Ugovor sa ovom firmom mi je istekao, a novi mi nije bio dovoljno izazovan, tako da sad radim kao slobodni konsultant i veštak, ali i spremam projekat još jače i moćnije kočnice, objašnjava Višnjevski

Može da zaustavi 160 tona i košta četvrt miliona

XXL kočnica, kako joj je zvanično ime u KTR-ovom katalogu, ima kočionu snagu od 1600 kilonjutna dovoljnu da zaustavi 160 tona tereta. To znači da bi u mestu zaustavila osam dupke punih šlepera. Cena jedne ovakve kočnice sa postoljem iznosi oko 250.000 dolara, kaže Višnjevski.  

 

Autor:  Vladimir Vašalić
Ocenite ovaj članak:
(15 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00