subota, 6. septembar 2014.  21:00h
Pročitano 1662 puta

Vršački srednjoškolci dobili nov predmet

U 66 vojvođanskih srednjih škola od ovog prvog septembra postoji još jedan predmet. Reč je o Zdravstvenom vaspitanju o reproduktivnom zdravlju, a među školama u kojima će se ovaj predmet fakultativno izučavati su i sve četiri vršačke srednje škole.

Ovim projektom koji je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu eksperimentalno pokrenuo još prošle godine, obuhvaćeni su samo učenici drugih razreda srednjih škola, kojih u Vršcu ima oko pet stotina.

- Cilj ovog predmeta pre svega je prevencija, zatim sticanje znanja o polno prenosivim bolestima, formiranje opštedruštveno prihvaćenih stavova o rodnim odnosima, sticanje znanja o pravilnom formiranju porodice i razvijanju prijateljskih odnosa – rekla je Tamara Pešić, direktorka Gimnazije „Borislav Petrov Braca“, dodavši da je u medijima nepravilno usvojen termin „seksualno obrazovanje“ jer nov predmet predstavlja više od toga, a ovu temu obrađuje tek kao jednu od mnogih nastavnih celina.

Iskustva sa ovim predmetom u Vršcu za sada ima samo Školski centar „Nikola Tesla“ u kojem je projekat pokrenut prošle godine, kada je u njemu učestvovalo svega 10 vojvođanskih škola.

- U Školskom centru „Nikola Tesla“ prošle godine su u projektu učestvovala četiri odeljenja, a edukatori su bili zdravstveni radnici i psiholozi iz Novog Sada koji su učenicima držali različite radionice. Na početku je izvršen ulazni test, a poređenjem rezultata ulaznog i završnog, izlaznog testa, ustanovljeno je da je porastao nivo znanja đaka o reproduktivnom zdravlju – naglasio je Željko Ivković, direktor Školskog centra „Nikola Tesla“.

Sve škole, učesnice u projektu, dobile su po jednog edukatora, diplomiranog psihologa, pedagoga, biologa, socijalnog ili zdravstvenog radnika, koji će pre nastave proći obuku sastavljenu od tri seminara na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

- U toku školske godine predviđeno je 14 radionica tokom kojih je predviđeno savladavanje materije zacrtane planom predmeta. Radionice će se održavati tokom praznih časova ili poslednjih časova u toku dana i neće remetiti raspored časova – rekao je Srđan Kliska, direktor Poljoprivredne škole.

Mišljenja među samim učenicima su podeljena, ali veliki deo njih smatra da je uvođenje predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju dobar potez koji će pomoći mladima da steknu pouzdana znanja o ovim temama.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00