nedelja, 30. avgust 2015.  11:36h
Pročitano 1409 puta

Dođite na Veršacijanu!

Danas, u nedelju od 16 do 19 časova u Domu vojske, održava se drugi dan Veršacijane – prvog sajma kolekcionara, umetničkih rukotvorina, kulturne baštine i građanskog nasleđa Vršca.

Juče su posetioci ovog sajma mogli da vide najrazličitije eksponate: stare razglednice, knjige, stripove, LP ploče, poštanske markice, autentičnu narodnu nošnju, medalje, stari novac,  mačeve, ručno pravljeni nakit, narodni vez, ručno oslikani stari nameštaj, kolekcije starih dečjih igračaka...

Ovaj jedinstveni „urbani buvljak“ svečano je otvorio Ivan Ivanović, viši kustos i dugogodišnji vodič kroz zbirke Gradskog muzeja. On je tom prilikom skrenuo pažnju javnosti na važnost očuvanja, proučavanja i prezentovanja kulturne baštine, a organizatorima poželeo da ovaj sajam postane tradicionalni.

versacijana 1

Dragana Rakić i Duško Vlajković –Mitrovanov su ispred Gradske biblioteke koja je organizovala Veršacijanu, apelovali na  sugrađane da prilikom sređivanja  tavana i podruma, stare stvari ne bacaju na otpad, nego da ih prvo ponude institucijama koje se profesonalno bave zaštitom kulturnog nasleđa – a to su biblioteke, muzeji i arhivi. 

U Vršcu postoji veliki broj strastvenih kolekcionara koji imaju vredne zbirke starih predmeta i mi ih ovom prilikom pozivamo da nam se pridruže i pokažu deo svojih kolekcija. Veršacijana traje dva dana, prvog dana je učestvovalo 14 izlagača, a nije kasno da nam se i danas pridruže novi izlagači jer ima mesta za sve u predivnoj bašti Doma vojske, izjavio je Duško Vlajković-Mitrovanov i sam pasionirani kolekcionar starina. 

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00