četvrtak, 24. septembar 2015.  20:48h
Pročitano 1362 puta

Vršački planinari očistili vrh Vojvodine

Dvojica vršačkih planinara, Jan Častven i Đorđe Guga, samoinicijativno su počistili đubre na Guduričkom vrhu (641 m). Oni su počistili smeće koje su ostavili svi „ljubitelji prirode“ i turisti koji su se popeli na najviši vrh Vojvodine.

U nedelju, 20. septembra, popeli smo se na Gudurički vrh i pokupili smeće koje se nalazilo u kantama i oko kanti. Kante za smeće na Guduričkom vrhu nemaju nikakvu funkciju, jer te kante niko ne prazni. One ni ne treba da budu tamo, jer svuda u svetu važi kodeks ponašanja u prirodi: svu praznu ambalažu od hrane i pića vrati nazad, ne ostavljaj u prirodi. Popeo sam se na mnoge vrhove u Evropi i svetu, ni na jednom vrhu ne postoji kanta za smeće, ali nema ni đubreta. Apelujemo na sve koji šetaju po Vršačkim planinama da sve što ponesu sa sobom u prirodu, to i vrate nazad u grad u svojim rančevima.  Nije čisto kada čistiš, već je čisto kada paziš! Zato čuvajmo naš Gudurički vrh, jer on nema nikog drugog osim nas, poručio je Đorđe Guga, član PSD Vršačka kula.

Dvojica planinara su ovu malu ekološku akciju organizovala kako bi očistili prirodu pred 30. jesenji uspon na Gudurički vrh koji će se održati u subotu 26. septembra u organizacii PSD Vršačka kula. Polazak je zakazan za 10 časova ispred Planinarskog doma, a svoje učešće je najavilo još 7 planinarskih društava iz Srbije.

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00