sreda, 7. oktobar 2015.  13:13h
Pročitano 1415 puta

Majkl Devenport dolazi u Vršac

Šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport posetiće Opštinu Vršac 8. oktobra 2015. godine i obiće projekte finansirane od strane Evropske unije 

Opština Vršac je jedna od najuspešnijih opština u Srbiji u korišćenju pretpristupnih fondova EU. Devenport će tim povodom posetiti najuspešnije projekte koje je sprovela opština Vršac u saradnji sa partnerima a koje je finansirala Evropska unija kroz programe prekogranične saradnje. Devenport će obići Agriko pijacu, Regionalni centar kulturne baštine Banata „Konkordija“ i Biznis inkubator Centar u Tehnološkom parku Vršac.

Majkl Devenport prisustvovaće i radnom sastanku sa istaknutim predstavnicima privrede Južno-banatskog regiona i rukovodstvom Opštine Vršac. Nakon kratke prezentacije brojnih uspešno realizovanih projekata Opštine Vršac preko IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, vodiće se razgovori o budućim projektima preko kojih Opština Vršac planira da unapredi privredu i omogući bolje uslove za širenje kapaciteta postojećim privrednim kompanijama.

 

Informacije o projektima realizovanim kroz EU IPA pretpristupne programe:

"AgriCo projekat"

Projekat “Unapređenje ekonomske saradnje prekograničnog regiona Gradinari (RO) - Vršac (SE) kroz podsticanje aktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača” (AgriCo projekat) sprovodio se u okviru EU programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Vrednost projekta bila je 2 miliona evra, od čega je 85 odsto (1.8 miliona evra) finansirala Evropska unija. Projekat se realizovao od aprila 2013. do aprila 2015. godine.

U okviru Agriko (AgriCo) projekta izgrađena je prehrambena pijaca u Vršcu. Smeštena je na 2.401 kvadratnih metara izgrađene površine, sa 160 mesta za mala i srednja preduzeća. Opremljena je laboratorijom za uzorkovanje poljoprivrednih proizvoda.

Biznis inkubator centar Vršac

Biznis inkubator centar Vršac uspostavljen je rekonstrukcijom 1.000m2 starog skladišnog prostora u novih 8 proizvodnih modula, površine od 60 do 150 m2. Objekti su rekonstruisani u okviru projekta "Podrška malim i srednjim preduzećima razvojem infrastrukture elektronskog poslovanja u Županiji Timiš i susednom srpskom okrugu", koji je Evropska unija finansirala u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija tokom prethodna 24 meseca. Partner Opštine Vršac u projektu bila je Agencija za socio-ekonomski razvoj županije Timiš ADETIM iz Temišvara (Rumunija). Vrednost projekta bila je 1.8 miliona evra, od čega je učešće EU 1.66 miliona evra opštine Vršac 108.000 evra, učešće Vlade Rumunije je 140.000 evra, dok je učešće ADETIM 21.000 evra. Biznis inkubator centar Vršac je poslovni proces podrške koji će ubrzati uspešan razvoj start-up i već afirmisanih kompanija, kao budućih korisnika usluga. Pružaće stanarima niz ciljanih sredstava i usluga. Glavni cilj je proizvesti uspešne firme, koje će, kada napuste program, biti finansijski održive i samostalne.

„Regionalni centar za baštinu Banata - Konkordia“

Realizaciju projekta finansirala je EU, preko programa IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Vrednost projekta je 1.000.000 evra, od čega je EU izdvojila skoro 850.000 EU, dok je opština Vršac, kao glavni nosilac projekta, učestvovala sa 150.000 EU. Partner projekta je Muzej “Banat” iz Temišvara. U projektnom timu učestvovali su stručnjaci Gradskog muzeja Vršac i Muzeja Banata iz Temišvara.

Realizacija projekta počela je 1. decembra 2010. godine, a završen je jula 2012. Rekonstruisano je 1665 m2 zgrade muzeja. Nakon rekonstrukcije i adaptacije, zgrada odgovara svim važećim muzeološkim standardima i trebalo bi da omogući savremen i interaktivan pristup realizaciji programa i aktivnosti Muzeja i Regionalnog centra za kulturnu baštinu Banata.

Centar se bavi proučavanjem, zaštitom, promovisanjem i predstavljanjem kulturne baštine geografskog regiona Banata. 

Centar je sastavni deo Gradskog muzeja Vršac, ali ima i medjunarodni karakter, jer se kroz njegov rad razvijaju partnerski odnosi pre svega, rumunskih i srpskih stručnjaka, a potom i svih ostalih pojedinaca i institucija koje se bave istraživanjima područja Banata ili zaštitom i promovisanjem nasledja. Nastao je sa ciljem da se formira zajednička strategija u istraživanju i zaštiti kulturne baštine regiona.

U pitanju je osnivanje prvog takvog centra u Evropi, u kojem se dve susedne države udružuju u naporima za promovisanje i zaštitu kulturne baštine zajedničkog geografskog regiona.

Od osnivanja, saradnja na proučavanju baštine uspostavljena je ne samo sa srpskim i rumunskim institucijama, već i sa institucijama u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Sloveniji.

Pored toga, radi se na edukaciji dece i mladih, ali i budućih stručnjaka. Posebna pažnja posvećuje se prezentaciji, prema najsavremenijim muzeološkim standardima koji se primenjuju u svetu.

Projekat Tehnološki park Vršac podržali su i USAID MEGA program, Vlada Republike Srbije, Izvršno veće AP Vojvodine, Opština Vršac i nekoliko državnih preduzeća.

Projekat Tehnološki park Evropska komisija ocenila kao najbolji od 100 prispelih.

Tehnološki park Vršac nalazi se između magistralnog puta M1.9 i pruge Beograd – Vršac – Bukurešt. Saobraćajna infrastruktura raspoloživa je za sve vidove transporta robe i putnika. Parcele su opremljene električnom energijom, kišnom i atmosferskom kanalizacijom, vodovodnom, gasnom i telekomunikacionom mrežom i povezane su modernim saobraćajnicama.

Tehnološki park Vršac zvanično je otvoren novembra 2010. godine, 

Parcele u Tehnološkom parku, u trajno vlasništvo, kupili su i nemačka kompanija Fresenius Medical Care - Fresenius Medical Care (svetski lider u proizvodnji materijala za dijalizu), Lamp Ist - Lamp East DOO (proizvodnja kontakte ambalaže za farmaceutske proizvode) italijanska kompanija Officina Game - Officina Game East DOO (proizvodnja farmaceutskih mašina i alata), slovenački Sensi Lab - Sensilab Group SA (proizvodnja lekova i dopuna ishrani) i četiri srpske firme: Esca delight - Esca Delight DOO (proizvodnja hrane), (Roster - Roster DOO proizvodnja lekova), E – smart system - e Smart Systems DOO (IT tehnologije) i FormaPharm engineering group - FormaPharm Engineering Group (Konsalting centar za kompletne projekte u farmaceutskoj industriji)

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00