ponedeljak, 12. oktobar 2015.  12:47h
Pročitano 847 puta

Obeležena Dečja nedelja u Uljmi, Romi dobili pomoć

U nedelju, 11. oktobra u  prepunoj sali Doma kulture u Uljmi, svečano je obeležena Dečja nedelja. Ovu humanu akciju namenjenu romskoj deci zajedničkim snagama su organizovali  Društvo Roma za kulturu, obrazovanje i socijalnu integraciju Roma „Romano krlo – romski glas“ iz Vršca i Forum žena OO DS Vršac.

Deca su dobila poklone u vidu knjiga, školskog pribora, igračaka i slatkiša, a imala su priliku i da učestvuju u kreativnoj radionici koju je vodila glumica Vanja Janjić. Dr Tatjana Vešović, predsednica OO DS Vršac organizovala  je zdravstvenu tribinu „Zdrava majka –zdravo dete“ namenjenu Romkinjama. Ona je istakla da je veliki problem romske populacije neobrazovanost, a to kasnije povlači i problem zapošljavanja, lošeg imovinskog stanja i uopšte veoma niskog kvaliteta života. 

Osim što je Dečja nedelja u toku, danas je i Dan devojčica koji se širom sveta obeležava sa ciljem da  se  skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova. Od prisutnih tridesetak žena, samo jedna ima završenu srednju školu, što je poražavajuća činjenica za jednu tako razvijenu opštinu kakava je Vršac, istakla je dr Tatjana Vešović.

Ona je dodala da mnoga romska deca žive ispod granice siromaštva, da su više gladna nego sita, a o slatkišima i igračkama mogu samo da maštaju.

Ne smemo da dozvolimo da u našoj lepoj i bogatoj Vojvodini deca gladuju, rekla je dr Tatjana Vešović.

Ona je poručila da se svi moramo boriti za društvo jednakih šansi, za pravo svih na obrazovanje, rad i ljudsko dostojanstvo.

Obaveza države je da pomaže socijalno ranjivim grupama, a romska populacija to svakako jeste. Za rešavanje nekih problema nisu potrebna dodatna novčana sredstva već samo bolja organizacija i efikasnije korišćenje sredstava koja se već izdvajaju u te svrhe, rekla je dr Tatjana Vešović.

Snežana Lazin, predsednica Foruma žena OO DS Vršac, istakla je da su aktivistkinje Demokratske stranke tokom trajanja Dečje nedelje posetile četiri sela u vršačkoj opštini i da su uživale u druženju sa mališanima. 

Svaki dan treba da bude „dečji dan“, a mi odrasli smo odgovorni za kvalitet njihovog detinjstva, obrazovanja i životne perspektive. Demokratska stranka nastoji da ohrabri žene na selu da budu angažovanije u kreiranju lokalnih politika, da se njihov glas dalje čuje i da pomognu u razvoju svojih lokalnih sredina, istakla je Snežana Lazin

Ispred  udruženja „Romano krlo – romski glas“ prisutnima se obratio Amet Ramadanović, predsednik udruženja.

U Vršačkoj opštini živi 1.400 Roma. Većina njih živi u veoma teškim uslovima i zato su ovakve humanitarne akcije uvek dobrodošle. Zahvaljujemo se ženama iz Demokratske stranke koje su romskoj deci donele lepe poklone i ulepšale im bar na kratko njihovo ne baš srećno detinjstvo, rekao je Amet Ramadanović. 

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00