nedelja, 18. oktobar 2015.  19:08h
Pročitano 780 puta

Tito iz Vršca digao industriju Izraela

Najmoćniju hemijsku industriju Izraela izgradio je Tito, Jevrejin iz Srbije.  Možda ste pomislili da se radi o još jednoj teoriji zavere o poreklu Josipa Broza Tita, a zapravo je stvar u sledećem: Šemberder Teodor koga svi u Izraelu znaju pod nadimkom Tito, preživeo je Drugi svetski rat u Vršcu.

U novoosnovanoj jevrejskoj državi prozvali su ga Tito zbog njegovog porekla i umeća u pregovorima,. 

Na oko 15 kilometara od grada Belševe, u pustinji Nagev na Jugu modernog Izraela nalazi se preko 100 hektara kompleksa hemijske industrije, reaktora, cevovoda, laboratorija. 

Danas je to deo nekada Izraelske kompanije, sada multinacionalne Adame, ali nekada je to bio samo san mladog zidara koji je došao iz Vršca, Šembeder Teodora, koga su u Srbiji zvali Toša – a u Izrealu su ga prozvali Tito. 

Jedan deo porodice Šembeder je ubijen u Aušvicu, drugi u Jasenovcu, a Teodor je jedan od retkih koji je preživeo, kako kaže, zahvaljući svojim srpskim drugovima. 

Sa 17 godina, završenom srednjom školom i znanjem jedino srpskog jezika, Tito se u početku bavio zidarskim poslovima i branjem povrća u kibucima. Posle završene hemijske tehnologije, počinje vrtoglava karijera koja se završila tako što je postao generalni direktor i jedan od akcionara Maktešim Agana. 

Bilo je to teško kada sam došao. Izrael nije ima industriju, ova zemlja je uvek bila u ratu – već 60 godina ratuju, a ipak su uspeli da razviju tehnologiju, kaže Teodor Šembeder

Taktika koju je Tito u razvoju hemijske industrije primenio donekle je slična onoj njegovog imenjaka. Vrlo često se dešavalo da su zapadne kompanije plaćale, ne da bi Jevreji proizvodili neke aktivne supstance agrohemikalija , nego da ih – ne bi prozvodili i kvarili im tržište. Danas je ovo najveći centar hemijske industrije na Bliskom Istoku. 

Danas ovde proizvodimo nekoliko desetina hiljada tona hemikalija godišnje, kaže Bos Poper, Generalni menadžer kompleksa. 

Tito još uvek govori srpski bolje od hebrejskog i sa nostalgijom se seća svoje mladosti u Srbiji. Mada mu je žena Jevrejka, čak je i svoju decu naučio nekim osnovama srpskog jezika. Smatra da bi Srbija morala da nauči neke lekcije od Izraela. 

Kako kaže Tito, Srbi su mu uvek bili najbolji drugovi, ostao je normalan jer je bio među Srbima, a veruje da će Srbi uspeti da dođu na mesto koje im i pripada. 

“Ja volim Srbe”, kaže Tito, a to je nešto što poznatiji Tito, Josip Broz, nikad nije rekao. U nekoliko narednih nedelja gledaoci programa Dobra zemlja imaće prilike da čuju više o fantastičnoj zemlji punoj kontrasta i njenoj poljoprivredi – Izraelu.

Prilog televizije B92 "Jevrejin Tito digao industriju Izraela" možete pogledati OVDE

Autor:  B92
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00