sreda, 25. novembar 2015.  19:01h
Pročitano 1875 puta

Stop nasilju nad ženama (VIDEO)

Ženska odbornička mreža SO Vršac zajedno sa aktivistima iz nevladinog sektora danas su u zgradi opštine Vršac održali konfrenciju za medije na kojoj su najavili svoje aktivnosti tokom akcije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

 

Ovo je prvi put da se na ovaj način u Vršcu, zajedničkim delovanjem opštinskih političarki i aktivistkinja i udruženja iz nevladinog sektora obeležava svetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Inače, reč je o globalnoj kampanji koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. 

O nasilju ne smemo govoriti samo kada se ono desi i na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, to mora biti svakodnevna tema u našem društvu, a pre svega u našim školama. Prema statističkim podacima svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje „nevidljivo“ sve dok se ne desi tragičan ishod. Svaka četvrta žena u Srbiji „padne niz stepenice“, a svakih 10 dana po jednu ženu u Srbiji ubije njen partner. Zato borba protiv svakog nasilja mora biti odlučna i beskompromisna, a nasilnici adekvatno kažnjeni, rekla je odbornica Dragana Rakić.

Dragana Mitrović, aktivistiknja iz NVO Centar za pravo žena u Vršcu naglasila je da je nevladin sektor tu da svojim iskustvom i neposrednim radom na terenu pomogne vladi da donosi bolje zakonske regulative i da kontroliše da li se zakon poštuje.

Nevladin sektor već 15 godina radi ovakve kampanje usmerene na podizanje svesti kod građana o nužnosti prevencije i zaustavljanja nasilja ne samo kad su žene u pitanju, već i deca, stari, invalidi. Ovu akciju danas u Vršcu podražava nekoliko udruženja: Centar za pravo žena u Vršcu, Udruženje žena Anastasija, Udruženje samohranih roditelja i Udruženje Parakvad. Očekujemo da nam se tokom 16 dana aktivizma pridruže i ostala udruženja i građani, rekla je Dragana Mitrović ispred nevladinog sektora. Ona je dodala da je nasilje nad ženama univerzalni problem i da je to podjednako problem i muškaraca. 

Zato ovom prilikom pozivamo sve muškarce, da budu pravi muškarci i zaustave nasilje. U Srbiji svakih 10 dana bude ubijena jedna žena u porodičnom nasilju. To želimo da menjamo. Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više, dodala je na kraju Dragana Mitrović.

U narednih 16 dana, Ženska odbornička mreža zajedno sa nekoliko nevladinih organizacija organizovaće sledeće aktivnosti:

- u subotu, 28. novembra u vremenu od 11 do 12 časova organizovaće štand i protestnu šetnju na Gradskom trgu. 

- 2. decembra biće obeležen Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva i suzbijanje trgovine ljudima, nosilac ove akcije je NVO Centar za prava žena u Vršcu.

- 8. decembra na jednoj od lokalnih televizija biće organizovana emisija - otvoreni studio u kome bi sagovornici bili članovi mobilnog tima koji deluje kada žrtva prijavi nasilje u porodici. Mobilni tim čine stručnjaci iz Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva i bolnice.

- 10. decembar je datum sa kojim se završava akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i tog dana će biti organizovana javna tribina u malom amfiteatru Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“. 

Odbornice i aktivisti iz udruženja pozivaju sve građanke i građane opštine Vršac da se priključe ovim aktivnostima i da ih podrže.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00