četvrtak, 4. februar 2016.  03:01h
Pročitano 2287 puta

Kuštilj na ovo može biti ponosan (FOTO)

Kulturno-umetničko društvo "Mihaj Eminesku" iz Kustilja, prvo u selima sa rumunskim nacionalnim stanovništvom, svečano je obeležilo 147 godina postojanja. 

Skoro vek i po postojanja proslavili su u prepunoj sali i muziku orkestra KUD-a, a među zvanicama bilo je i funkcionera lokalne samouprave.

kustilj kud 1

Plaketu zahvalnosti ispred opštine Vršac primio je zamenik predsednika opštine Vršac Aleksandar Đorđević, koji se domaćinima obratio na rumunskom jeziku. On je tom prilikom naglasio važnost nastavka gajenja bogate kulturne tradicije rumunskog naroda na ovim prostorima.

kustilj kud bata

Osnivanje KUD “Mihaj Eminesku” vezuje se za davnu 1869. godinu kada je osnovan mešoviti hor, prvi u selima sa rumunskim nacionalnim stanovništvom. Godine 1882. osnovana je pozorišna trupa, prva u rumunskim selima, posle gradova Lugož i Oravica, treća na teritoriji pod okupacijom Austrougarske. Seoska biblioteka formirana je 1882., a 1906. hor osvaja veliku zlatnu medalju na takmičenju horova u Bukureštu. Osnivanje prvog duvačkog orkestra fanfara u rumunskim selima vezuje se za 1910. godinu, 1911. sagrađen je Dom kulture, a 1948. KUD dobija ime poznatog rumunskog pesnika Mihaja Emineskua

kustilj kud 2

Aleksandra Panić, resorni član veća na proslavi je govorila o značaju uspeha ovog KUD-a i njihovim brojnim priznanjima kako u zemlji tako i inostranstvu, kao i o doprinosu ovog KUD u tradicionalnom negovanju dobrih odnosa Rumuna i Srba u Opštini Vršac.

kustilj kud saska

Zahvalnost na dugogodišnjoj dobroj saradnji sa ovim KUD-om izrazila je još jedna članica opštinskog veća - Julkica Mitrašinovć.

Na samoj proslavi dodeljen je veliki broj plaketa zaslužnim građanima i organizacijama iz Srbije i Rumunije. 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00