sreda, 24. februar 2016.  11:41h
Pročitano 1558 puta

Odložen referendum o samodoprinosu u Vršcu

Poučeni slučajem Bačkog Petrovca, u Vršcu odložili izjašnjavanje o samodoprinosu. Osporeno glasanje od kuće do kuće, pa će pokolebani opštinari promeniti nameru, pišu Večernje novosti.

Milucu Živkov Milucu Živkov youtube

Desetogodišnji samodoprinos, koji stanovnici opštine Vršac izdvajaju za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu ističe u septembru, zbog čega je lokalna samouprava građanima predložila da se taj način finansiranja brojnih investicija nastavi i u narednoj deceniji. Već su pripremili materijal za glasanje, koje je trebalo da počne u utorak 23. februara, ali je način na koji su hteli da ga sprovedu, od kuće do kuće, u međuvremenu naišao na osporavanja. Zato će najpre da se posavetuju sa Ustavnim sudom, pa tek onda da raspišu referendum, pišu Večernje novosti.

Milucu Živkov, predsednik komisije za sprovođenje samodoprinosa, objašnjava za "Novosti" da ih je pokolebalo to što je Ustavni sud nedavno proglasio nezakonitim samodoprinos u Bačkom Petrovcu, upravo zato što su glasanje sprovodili od kuće do kuće, a ne na više glasačkih mesta, iako se u zakonu o referendumu to nigde striktno ne navodi. Opština Bački Petrovac sada mora da vrati novac građanima, koji su izdvajali u prethodnih pet godina.

Iako smatramo da je ovo po zakonu, niko iz opštine ne želi da preuzme na sebe takav rizik, pa da, ukoliko neko od građana bude hteo da poništi samodoprinos, vraćamo prikupljeni novac - objašnjava Živkov. - Verujem da ćemo brzo naći povoljno rešenje, jer želimo da glasanje završimo do kraja marta, kako bismo izbegli predstojeće predizborne aktivnosti.

Dok traže rešenje za novonastali problem, opštinari pozivaju građane da i ovoga puta usvoje samodoprinos, jer je to važan izvor finansiranja razvoja opštine, pogotovo u trenutku kada je najavljeno smanjenje transfera novca iz republičkog u opštinski budžet.

Nažalost, ovo je jedini način da poboljšamo kvalitet života, jer od osnovnih budžetskih sredstava ne bismo mogli da uradimo ni polovinu onog što je dosad urađeno. Zato smatramo da je ovo u interesu svih nas, a najviše budućih generacija - kaže Jovica Zarkula, predsednik SO Vršac.

Predviđeno je da svi zaposleni mesečno izdvajaju 1,7 odsto od zarade, a poljoprivrednici 3,4 odsto od katastarskih prihoda na godišnjem nivou. Penzioneri će moći dobrovoljno da uplaćuju novac, ali uz prethodno potpisanu pisanu izjavu.

Godišnje na ovaj način može prikupiti do 100 miliona dinara - dodaje Zarkula.

Prioritete i način utroška tog novca određuju zasebni koordinacioni odbori za sva tri samodoprinosa, na osnovu inicijativa gradskih i seoskih mesnih zajednica.

ZA DECENIJU 750 MILIONA

U poslednjoj deceniji kroz samodoprinos za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu prikupljeno je oko 750 miliona dinara. Taj novac je uložen u unapređenje usluga DZ i renoviranje ambulanti u svim selima (209,7 miliona dinara), zatim u kapitalna renoviranja škola (160 miliona), kao i u rekonstrukciju puteva i trotoara (370,6 miliona). Takođe, Vrščani već pet godina izdvajaju i 1,3 odsto za poseban samodoprinos za kanalizaciju, koji će trajati do 2020.

I BOLNICI DEO

Od prikupljenog novca kroz samodoprinos, polovina će se izdvajati za uređenje puteva i trotoara, a po 25 odsto za unapređenje obrazovanja i zdravstva u gradu i selima. Na inicijativu građana, prvi put će se, osim u Dom zdravlja, novac iz samodoprinosa ulagati i u Opštu bolnicu, iako je za njen rad zadužena isključivo Pokrajina.

 

Autor:  Novosti.rs/Jelena Jovanović
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00