ponedeljak, 4. jul 2016.  21:10h
Pročitano 2085 puta

U susret vetroparkovima i novim investicijama u Vršcu

Vlada je prošlog meseca usvojila sve podzakonske akte za obnovljive izvore energije čime je ta oblast usklađena s evropskim standardima. Samo energija vetra doneće zemlji gotovo milijardu evra investicija. Investitori gradnju vetroparkova najavljuju krajem ove i 2017. godine, a jedan će se nalaziti i u okolini Vršca

Od prošlog novembra, kod Kule se već vrte tri vetroturbine italijansko-srpske kompanije "MK Fintel vind", a takva slika farmi vetroparkova u Srbiji biće već za dve-tri godine. Vlada je za struju iz vetra odobrila kvotu od 500 megavata i time dala zeleno svetlo za gradnju pet vetroparkova: "Čibuk" kod Kovina, Kovačica, Alibunar, Plandište i vetropark u okolini Vršca.

Nadamo se da ćemo do decembra zatvoriti ugovore sa bankama, onda ćemo potpisati ugovore sa izvođačima radova, firmama koje će raditi građevinske i elektrotehničke radove, graditi dalekovod i priključna postrojenja i da ćemo u martu početi sa velikim radovima na ovom vetroparku, koji je i najveći u Srbiji, ističe direktor "Kontinental vind Srbija" i predstavnik Srpskog udruženja za vetar Ana Brnabić.

Oko milijardu evra investicija iz energije vetra dolaze iz američkog, izraelskog, belgijskog, ruskog, italijanskog, ali i domaćeg kapitala, prenosi RTS.

Sada ćemo tek videti bum i za naše građevinske firme i za elektroenergetske firme, transportne firme, finansijski sektor. Fabrika za turbine u Subotici, 'Simensova' fabrika proizvodi za većinu turbine, tako da će veliki deo ove opreme biti proizveden u Subotici, ističe Ana Brnabić.

Za investicije u vetar nema direktnih subvencija, ali EPS je u obavezi da od investitora 12 godina otkupljuje struju po povlašćenim, takozvanim fidin tarifama. Nove kvote za zelene kilovate iz vetra očekuju se tek posle 2020. godine.

Autor:  RTS/Ružica Vranjković
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00