petak, 15. jul 2016.  15:51h
Pročitano 4337 puta

Ponovo rade Vršački vinogradi!

„Vršački vinogradi“, koji se nalaze u stečaju i gde je jesenas obustavljena proizvodnja, dobili su strateškog partnera – firmu „Profineks“ d.o.o iz Beograda, koja je u vlasništvu istoimene slovačke firme. Oni su se ugovorom obavezali da će obnoviti proces proizvodnje i uložiti tri miliona evra u jedan od simbola grada pod Kulom.

Ugovor koji je napravljen između „Vršačkih vinograda“ u stečaju i firme „Profineks“ je jedinstven, jer se radi o poslovno - tehničkoj saradnji firme koja je privatna i firme koja je u stečaju. Rizik je za obe strane da li će ugovor biti ispunjen onako kako je predviđeno, ali postoji dobra volja sa obe strane. Svi se nadamo da ćemo završiti barem ovu berbu i da će se proizvesti vino dobrog kvaliteta, bez obzira što su bili teški uslovi za sve one koji su radili u vinogradima. Nije sve bilo idealno, ali su ljudi dali svoj maksimum i očekujemo dobar rezultat, ističe Nebojša Mišic, ovlašćeni zastupnik „Profineksa“.

Ko je „Profineks“?                                                                  „Profineks“ d.o.o Beograd je srpski ogranak istoimene firme iz Slovačke, koja nema vinogradarstvo u svojoj strukturi, ali ima prehrambeni deo, u koje bi spadalo i vinogradarstvo. Ovo je, ističu, tek početak koncepta razvoja u Srbiji. Profineks se između ostalog bavi proizvodnjom organskog suncokreta i njegovom preradom, kao i građevinom – izgradnjom šoping molova u Evropi.

Mišić je inače dobro upoznat sa stanjem u „Vršačkim vinogradima“, jer je jedno vreme bio postavljen od strane države na mesto VD direktora dok je firma bila u restruktuiranju. Tada mu je, kaže, bio primarni zadatak da sačuva imovinu firme pre ulaska u stečaj, a i sada je, ističe, sličan cilj – da se vinogradi spase od propadanja, jer ako se vinograd upropasti, onda se gubi i interes za kupovinu firme.

Ovo je početak investicije „Profineksa“ u Srbiji. Investicija koja se očekuje u sam vinograd je oko tri miliona evra od strane ove firme. Da li će to biti više ili manje, zavisi od vremenskih uslova, mehanizacije i drugih faktora. Ugovor ne ograničava našu investiiju. Može da bude veća, ali ne manja od tri miliona, a sve će biti javno i stajaće na sajtu vinograda, objašnjava Mišić i dodaje da se sad pokreće sve ono što je nekada u vinogradima radilo – od radova u plantažama do punionice.

Profit od prodaje vina i grožđa će se deliti procentualno, u odnosu na to ko je koliko uložio. Vinogradi su dosad ulagali sredstva, a od sada će to raditi „Profineks“. Ugovor je kratkoročan i odnosi na period do kraj održavanja mladih vina, što je otprilike do marta 2017. Posle toga očekuje se i licitacija za privatizaciju „Vršačkih vinograda“.

Zakon dozvoljava da firma u stečaju potpiše ovakav ugovor, jer se radi o zaršetku započetih poslova. U stečaju firmom upravlja stečajni upravnik, ali faktički to radi odbor poverilaca. Dakle, oni kojima se duguje novac upravljaju stečajem. Poverioci su, u ovom slučaju, dali saglanost, agencija je dala pravnu formu, a sud je sve to odobrio, objašnjava Mišić.

Mišić i Mitrović

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović istakla je da je potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između „Profineksa“ i Agencije za liceniranje stečajnih upravnika veliki događaj za Vršac i zaposlene u „Vršačkim vinograda“.

Ulaganja, koja su definisana ovim ugovorom, odnosE se na završavanje procesa proizvodnje grožđa, berbe, da se grožđe proda, završi proces proizvodnje i flaširanja vina i da se na taj način uveća imovina stečajnog dužnika. Ovo je odličan korak ka daljoj saradnji, rekla je gradonačelnica Vršca.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00