subota, 27. avgust 2016.  01:14h
Pročitano 2519 puta

USPEH VRŠČANINA: Ideja vredna 50.000 evra

Iz Vršca je, ima 36 godina, a u Austriji je najbolji među najboljima. Za ideju koju je realizovao u Srbiji od tamošnjih institucija u konkurenciji iz celog sveta bespovratno je dobio 50.000 evra.

Nikica Marinković je završio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Nekoliko godina je gajio jagode, a od januara ove godine jedan je od vlasnika sajta koji se bavi prodajom organske i domaće hrane preko interneta sa kućnom dostavom. Njegov potencijal nedavno je prepoznala Austrijska razvojna agencije (ADA) od koje je među desetinama firmi iz celog sveta, dobio vrednu novčanu nagradu za proširenje posla.

Putujući po Srbiji i radeći sa poljoprivrednicima, video sam koliko im je teško i komplikovano da svoje domaće i organske proizvode prodaju na najvećem beogradskom tržištu. Tako je i nastala ideja napravim firmu, da spojim mobilne tehnologije i autentično zdravstveno bezbednu hranu. Napravio sam sajt na kome se danas nalazi više od 20 proizvođača organske i domaće hrane, kao i slike njihovih domaćinstava, pa kupci mogu da vide od koga tačno kupuju, i ko je proizvođač - priča Marinković za "Blic".

Od ideje do realizacije

Od ideje do realizacije trebalo mu je dve godine. Najteže je bilo naći finansijere, jer se u Srbiji za bilo kakav početni kapital, traže garancije na ime, poput nekretnina. Za mlade, je kaže, to teško u Srbiji.

U početku vam treba 5.000 evra i do toga je teško doći. Po tome se veoma razlikujemo od Evrope. Kod njih se za takozvane "mikro-grantove" ne traže garancije, a privatnih fondova koji investiraju u start-apove u Srbiji još uvek je malo. Kod nas kad neko mlad želi da pokrene posao skoro je nemoguće - priča Marinković.

Samo za skupljanje svih potrebnih papira trebalo mu je oko mesec i po dana.

Birokratske muke

Iako je na početku delovalo da ću sve moći da završim elektronski, na kraju sam ipak popunjavao papire i završio u redu u pošti. Objasnili su mi da tako mora jer sistem često pada - iskren je Nikica.

Njegov sajt je jedina firma iz Srbije koja je uspela da na takmičenju u "društvenom preduzetništvu" u Austriji bude jedna od 15 najboljih.

Ideja celog takmičenja je bila da pronađu firme kojima nije cilj samo puki profit, već i da kroz svoj posao naprave i neke promene u društvu. Prijavljivale su se firme iz celog sveta, a mi smu uspeli da budemo među 15 pobedničkih - rekao nam je Nikica.

Autor:  Blic
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00