petak, 16. septembar 2016.  00:24h
Pročitano 1541 puta

N1: Vršački vinogradi u stečaju, ali vino teče

Najveće vinorogje u Srbiji, Vršački vinogradi, već gotovo godinu dana je u stečaju. Međutim, to nije bila prepreka da se u tom preduzeću nastavi proizvodnja. Zahvaljujući strateškom partnerstvu sa firmom Profineks vino se proizvodi u punom kapacitetu.

Vršački vinogradi - jedino preduzeće u Srbiji koje je u stečaju, a proizvodi. Od 145 radnika koji su ranije radili, mogućnost da se vrate na plantaže dobilo je njih 35.

Kad smo krenuli u martu mesecu bilo je mnogo neizvesnosti, zaista nismo znali šta nas čeka, jednostavno imali smo želju da ne dozvolimo da Vršački vinogradi dođu u situaciju da sve propadne, kaže Petra Milanović-Krajovan, organizatorka proizvodnje.

Pošto nije propalo, berba se sada obavlja na preko 720 hektara vinograda. Toga ne bi bilo da nije potpisan strateški ugovor sa srpskom firmom Profineks koja ima strani kapital.

Jedan od najvažnijih i ključnih interesa je to što postoji opcija da se zaradi na tom poslu, ali Profineks je bio partner Vinogradima i pre pokretanja stečaja i bili su upoznati sa celom situacijom i bili su i tad voljni da pomognu, navodi Nebojša Mišić, ovlašćeni zastupnik Profineksa.

Za vinarski gigant Srbije prema rečima stečajnog upravnika Dušana Dragojlovića već krajem godine bi trebalo da bude raspisan oglas za prodaju čija se imovina tek proceniti.

Vršački vinogradi su se našli u stečaju nakon neuspešnog pokušaja privatizacije, kada je u julu 2013. trebalo da pređu u ruke kineskog investitora za nešto više od pet miliona evra. Ta prodaja je zaustavljena odlukom Osnovnog suda u Vršcu. Dragojlović dodaje da je stečajni postupak postavio firmu na zdrave noge i da je proces proizvodnje vina znatno ubrzan.

Firma koja radi dobija samo na vrednosti. Kada imate stečajnog dužnika koji ne radi vrednost je minimalna, ali kada imate preduzeće i kada se radi po DMT metodom - procenom ono se samo uvećava i vi kad imate uvećanu imovinu onda imate i imovinu koja može da se proda, navodi Dušan Dragojlović, stečajni upravnik.

Plantaže Vršačkih vinograda u stečaju se prostiru na 1134 hektara zemljišta, u čijem je vlasništvu 620. Ostatak plantaža nalazi se na državnom zemljištu koje je uzeto u zakup.

Zaposleni u Vršačkim vinogradima kažu da je prinos grožđa ove godine zadovoljavajući tako da se očekuje proizvodnja od oko tri miliona litara vina.

Autor:  N1
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00