sreda, 9. jul 2014.  01:24h
Pročitano 2645 puta

Inostrana podrška Intermodalnom terminalu u Vršcu

Tim projekta "Uvođenje savremenih tehnologija transporta u logističkim vezama Banata" organizovao je prethodnih dana Studijsko putovanje u Austriju, Sloveniju i Italiju.

- Svrha putovanja bila je upoznavanje sa iskustvima formiranja intermodalnih terminala i logističkih centara, saopštio je menadžer projekta Milovan Petrov.
Vrščani i partneri iz Rešice u Rumuniji posetili su intermodalne terminale i logističke centre u Velsu (Austrija), Ljubljani (Slovenija) i Veroni (Italija).
Rukovodioci ovih kompanija istakli su veliku zainteresovanost i izrazili podršku uspostavljanju intermodalnog terminala u Vršcu.

- Ugovor o implementaciji projekta 11.06.2013. godine potpisali su Opština Vršac i partneri iz Županije Karaš – Severin, a sredstva su obezbeđena iz EU fondova kroz program IPA-CBC Srbija Rumunija. Vrednost projekta je 303.759,00 evra, od čega EU finansira 85 odsto. Trajanje projekta je 12 meseci, naglasio je Petrov.

Opština Vršac će, u okviru Projekta, finansirati izradu Studije izvodljivosti za izgradnju logističkog centra i intermodalnog terminala kod Železničke stanice, pored industrijske zone i Tehnološkog parka na Beogradskom putu.

- Saradnjom sa prekograničnim partnerom, Projekat će stvoriti uslove za uvođenje savremenih tehnologija u pograničnom delu saobraćajne infrastrukture u vidu intermodalnog terminala i logističkog centra. Imajući u vidu da glavna pruga između Srbije i Rumunije prolazi preko Vršca i da se većina robe između dve zemlje prenosi preko istog, stvaranje takve infrastrukture će imati ogroman uticaj na regionalni ekonomski razvoj, rekao je Petrov.

Privredni subjekti koji posluju u regionu dobiće veliku konkurentsku prednost, u pogledu prevoza i operativnih troškova. Razvoj intermodalnog terminala biće ključna prednost Banata u odnosu na druge, što će dovesti do novih investicija, radnih mesta i do poboljšanja kvaliteta života u regionu.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00