ponedeljak, 9. februar 2015.  11:40h
Pročitano 919 puta

Bez osnovne škole 2.000 nezaposlenih u Vršcu

Prema podacima sa kojima raspolaže Nacionalna služba za zapošljavanje, na teritoriji koju pokriva Filijala Vršac, ima 2.009 registrovanih nezaposlenih lica bez školske spreme, odnosno sa nezavršenim osnovnim obrazovanjem, što čini 3,7% stanovništva opštine Vršac.

- S obzirom na to da Filijala Vršac broji blizu 11.500 nezaposlenih, to znači da nekvalifikovana lica čine oko 17,5% od ukupnog broja nezaposlenih na teritoriji vršačke filijale. Ovaj podatak našu opštinu stavlja na 3 mesto u Vojvodini po broju nezaposlenih lica koja nemaju završenu osnovnu školu. Ono što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost jeste činjenica da preko 50% neobrazovanih ima više od 40 godina starosti, a 63% su na evidenciji nezaposlenih duže od 2 godine, kaže Zorica Milošević, pr vršačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako bi se uticalo na poboljšanje strukture nezaposlenih lica i kako bi im se pomoglo da podignu nivo svojih kompetencija, vršačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje već izvestan vremenski period učestvuje u realizaciji programa „Druga Šansa“ koji je namenjen funkcionalnom osnovnom obrazovanju odraslih.

Trenutno je u ovaj program uključeno 82 lica sa teritorije opštine Vršac i Plandište. Nakon uspešno završenog programa „Druga Šansa“, odnosno sticanjem osnovnog obrazovanja, nezaposlenima se nudi mogućnost dokvalifikacije uključivanjem u obuke za jednostavne poslove koje organizuje služba za zapošljavanje.

2,8 milijardi izdvojeno za zapošljavanje

Za 2015. godinu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović, najavio je da će iz budžeta biti izdvojeno 2,8 milijardi dinara za mere aktivne politike zapošljavanja čime će preko 30.000 nezaposlenih lica biti angažovano kroz neku od aktivnih mera što je pet puta više nego 2014. godine kada je kroz ove mere bilo obuhvaćeno 6.000 lica.

- Da bi se nezaposleni motivisali da završe osnovno obrazovanje Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje i Motivaciono-aktivacionu obuku čiji je cilj informisanje o osnovnim pravima i obavezama nezaposlenih lica i drugih tražilaca zaposlenja, merama aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi NSZ i pružanje korisnih i osnovnih saveta licima u procesu traženja posla, kako bi se ona motivisala na proaktivan pristup, dalje obrazovanje i usavršavanje. Opšti cilj je dobijanje smernica u procesu traženja posla, u smislu gde se nalaze izvori informacija o slobodnim radnim mestima, pisanje prijave za zaposlenje, razgovor sa poslodavcem i td. Program obuke se realizuje u formi jednodnevnog treninga, a mogu se prijaviti sva nezaposlena lica koja nemaju završeno osnovno obrazovanje, ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

U prošloj godini kroz ovu obuku je prošlo 182 lica sa teritorije opštine Vršac, Bela Crkva i Plandište, a od ove nedelje zaposleni u filijali Vršac nastavljaju sa sprovođenjem ove aktivnosti organizovanjem obuke u Vršcu.

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00