četvrtak, 10. jul 2014.  01:34h
Pročitano 2885 puta

Otvara se fabrika za preradu smeća u Vršcu

Na uređenom delu Gradske deponije u Vršcu otpočeli su radovi na izgradnji Sortirno - reciklažnog centra i fabrike za preradu smeća biljnog porekla. Partner vršačkom "Drugom oktobru" u ovom projektu je korejska kompanija Hyundai Energy.

Ova fabrika trebalo bi da reši problem čvrstog otpada, čime Vršac kao prvi gasifikovani grad u Srbiji učvršćuje svoj status kao zelena tačka u ovom delu Evrope.

- U prvoj fazi otvorićemo 54 radna mesta. U završnoj fazi, u ovoj fabrici radiće 216 radnika. Tada će biti rešen i problem smeća za opštine Vršac, Bela Crkva, Alibunar i Plandište. Međuopštinski ugovor zaključen je 2008. godine kada je SO Vršac usvojila regionalni i opštinski plan upravljanja otpadom, kaže Ljubisav Šljivić, generalni direktor DP "Drugi oktobar".

U opštini Vršac se godišnje sakupi 13.000 tona komunalnog otpada, a dnevno se na deponiju u Vršcu odnese u proseku 33 tone smeća. Deo smeća DP Drugi oktobar odavno reciklira. Stari papir u podloške za jaja, a biljnu masu u briket.

- Većim angažovanjem kontrolnih organa i edukacijom stanovništva u našem regionu, obezbediće se konačno upravljanje otpadom u skladu sa zakonom, bezbedno i ekonomski efikasno, objašnjava Šljivić.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00