utorak, 19. maj 2015.  13:01h
Pročitano 1616 puta

Vrščanin na TEDx-u govori o vršačkom "živi lokalno - radi globalno"

Ivan Ćosić, osnivač internet konferencije "WWVRSAC živi lokalno - radi globalno", biće jedan od govornika narednog vikenda na TEDx-u u Nišu.

Ćosić će pričati o uspešnim internet pričama i ljudima koji iz malih sredina rade za ceo svet, a koje Vrščani već dve godine imaju priliku da čuju zahvaljujući aktivnostima koje Ivan sprovodi u Vršcu zajedno sa svojim timom, i drugim partnerima među kojima je i naš portal.

Ivan Ćosić

Ivan Ćosić, vlasnik agencije Plain&Hill, dizajner, kreativac, bloger i predavač na brojnimdomaćim i regionalnim konferencijama. Pokretač je mnogih internet projekata, a takođe se bavio razlčitim vidovima posla u kreativno-marketinškoj industriji,od kreiranja vizuelnih rešenja za brojne svetske klijente, preko produkcije magazina, kreiranja i održavanja web sajtova, do kompletnih marketing strategija. Dizajnirao je časopis Hi-Files i zadužen je za većinu izdanja svetske medijske asocijacije WAN-IFRA. Veruje u budućnost i potencijal koju tech preduzetništvo ima u Srbiji, zato je organizovao više skupova i koferencija u cilju promocije ove grane biznisa od kojih je najpoznatija wwvrsac konferencija.

Napravio je prvi sajt Vršca i tri godine radio dizajn Vršačke kule i Banatskih novosti.

Znam da u Srbiji ima mnogo ovakvih priča i postoji ogroman potencijal za pregrš sličnih. Ipak, potrebno je da se za njih čuje i da se povežu ljudi sa onima koji mogu da im pomognu, kao što je Miroslavu pomogao prijatelj kada ga je naterao da se fokusira na posao. Vođen tom idejom, moj tim i ja već dve godine radimo promovišući ideju "živi lokalno – radi globalno". Verujemo u to da je moguće živetu u Srbiji sa relativno niskim troškovima, a raditi putem Interneta na globalnom tržištu. Zato otkrivamo dobre priče, prezentujemo ih i povezujemo ljude koji su zainteresovani za ovakav način života. Posebno nam je drago kada te priče nađemo u malim sredinama, kaže za MOJKraj.rs Ivan Ćosić.

TED & TEDx

Šta je TEDx?

x = nezavisno organizovan događaj

U duhu ideja vrednih širenja, TEDx je program lokalnih samostalno organizovanih događaja koji spajaju ljude kako bi zajedno osetili atmosferu TED-a. Na TEDx događajima snimci predavanja sa TED-a i lokalni predavači zajedno podstiču lokalnu zajednicu na diskusiju i povezivanje. Ovi lokalni, samostalno organizovani događaji nose brend TEDx, gde x označava nezavisno organizovani TED događaj. TED konferencija daje globalne smernice za TEDx programe, ali individualni TEDx događaji su samostalno organizovani (pri čemu podležu izvesnim pravilima i regulativama).

Ivan je već govorio na TEDx događaju u Beogradu 2011. godine
Ivan je već govorio na TEDx događaju u Beogradu 2011. godine

Šta je TED?

TED je neprofitna organizacija posvećena širenju neverovatnih i inspirativnih priča, iskustava i ideja. Započet kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji pre 25 godina, TED je vremenom postao oslonac za ideje koje menjaju svet kroz različite inicijative.

Svake godine TED konferencija poziva vodeće svetske mislioce i praktičare da za 18 minuta podele priču svog života. Među TED govornicima do sada su se našli i: Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Elizabet Gilbert, Ser Ričard Branson, Nandan Nilekani, Filip Stark, Ngozi Okondžo-Ivejla, Izabel Alende i premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Gordon Braun. Tri velika TED događaja se održavaju svake godine: TED konferencija koja se održava svakog proleća u Vankuveru u Kanadi, paralelno sa TEDActive u Vestleru i TEDGlobal konferencija koja se održava svakog leta u Edinburgu u Škotskoj.

Na sajtu TED.com govorima sa TED konferencija se može besplatno pristupiti. Novi TED govor se postavlja svakog vikenda. Kroz Otvoreni projekat prevođenja, volonteri širom sveta prevode TED govore na više od 90 jezika.
TEDx inicijativa dodeljuje besplatne licence ljudima širom sveta kako bi organizovali događaje nalik TED-u koristeći kombinaciju TED govora i govornika iz lokalne zajednice. Do sada je održano više od 5.000 TEDx događaja, a odabrani govori sa ovih događaja su postavljeni kao video TED govori.

TED je uspostavio godišnju TED-ovu nagradu, koja izuzetnim pojedincima, spremnim da svojim idejama promene svet, daje neverovatnu priliku da svoje želje pretvore u stvarnost. Postoji i TED Fellows program koji pomaže inovatorima iz svih krajeva sveta da postanu deo TED zajednice i da na taj način povećaju uticaj svojih izuzetnih projekata i aktivnosti.

Za više informacija o narednim TED konferencijama posetite http://www.ted.com/registration

Pratite TED na Twitter-u na http://twitter.com/TEDTalks ili na Facebook-u http://www.facebook.com/TED

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00