četvrtak, 11. jun 2015.  12:00h
Pročitano 909 puta

Opština Vršac želi vlasnički udeo u "Vršačkim Vinogradima"

Zahtev opštine Vršac da država na lokalnu samoupravu prenese vlasnički udeo u "Vinogradima". Traže otpis državnih potraživanja i rok da pronađu partnera, javljaju Večernje Novosti.

Od kada ih je Ministarstvo privrede izbacilo iz programa zaštite od prinudne naplate poverilaca, "Vršački vinogradi" su tema broj jedan u Vršcu. Osim rukovodstva firme, koje je zbog ovog neočekivanog obrta uputilo žalbu resornom ministarstvu, u zaštitu oko 240 radnika i 1.700 hektara plantaža grožđa uključila se i lokalna samouprava.

Vršački odbornici u utorak su prihvatili inicijativu Opštinskog veća da od nadležnih institucija traže da državni kapital u "Vinogradima" prenesu na opštinu Vršac, kako bi se posebno formirana radna grupa agilnije angažovala oko pronalaska strateškog partnera i tako zaštitila ovu firmu od propadanja.

Država je očigledno bila nezainteresovana da reši slučaj "Vinograda", što je pokazala dosadašnjim nečinjenjem, kao i poslednjom skandaloznom odlukom da ih izuzme iz svoje zaštite - kaže predsednik opštine Vršac Čedomir Živković. - Niko ne sme da dozvoli da u ova teška vremena radnici ostanu bez posla, niti da vinogradi propadnu. Zato ćemo tražiti da se 72 odsto državnog kapitala prebaci na opštinu Vršac, da država otpiše svoja potraživanja, kao i da nam ostave rok od godinu dana da pronađemo strateškog partnera.

Živković naglašava da potencijalnih kupaca ima, što potvrđuje i skorašnja poseta Hartmuta Reclafa, prvog čoveka nemačke "Štada grupe", koja je pre devet godina kupila vršački "Hemofarm". Ipak, da bi neko kupio "Vršačke vinograde" prvo treba da se reši spor oko tendera iz 2013. godine, na kom je kao jedini ponuđač pobedio kineski konzorcijum "Guan nan". Kupoprodajni ugovor, međutim, nikada nije potpisan, zbog čega su Kinezi tužili državu.

Kinez bio najbolji

 ZA propast "Vinograda" u najvećoj meri ja "zaslužna" katastrofalna privatizacija, koja je raskinuta 2009. godine. U ovoj firmi kažu da bi pozitivno poslovali da nije višemilionskih dugova upravo iz tog perioda. To potvrđuje i činjenica da su radnici dosad redovno dobijali platu, jer se vino odlično prodaje. S druge strane, paradoksalno je to, što je njihov najbolji kupac upravo Kinez, koji je hteo da ih kupi 2013. godine. Osim što plaća avansno, nedavno je naručio i svo kvalitetno vino, koje se na našem tržištu teže prodaje. Ipak, on više ne želi da kupi i samu firmu.

Nismo krivi zbog situacije u kojoj smo se našli. Zato tražimo od države da donese konačno rešenje o poništavanju tog tendera i da do oktobra raspiše novi prodajni oglas - ponovio je Nebojša Mišić, direktor "Vinograda", koji je podsetio da je vrednost firme prema poslednjoj proceni 29,5 miliona evra.

Iako im je još od prošle sedmice blokiran račun zbog duga od 479 miliona dinara, rukovodioci još nisu pokrenuli predstečajni postupak, koji bi im odblokirao račun i na 30 dana ih zaštitio od prinudne naplate poverilaca.

Na sve načine pokušavamo da sa poveriocima nađemo zajedničko rešenje, da ih zamolimo da nas ne blokiraju ili plene imovinu, jer to nikome ne ide u prilog, pa ni njima - ističe Mišić i dodaje da bez obzira na sadašnju situaciju, započeta zaštita vinograda mora da se završi, a kasnije i da se taj rod obere.

 

Autor:  J.Jovanović/novosti.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00