petak, 17. jul 2015.  19:04h
Pročitano 1158 puta

Genijalan izum idealan za Vršac

Energija vetra pomoću rotora koji je Milija Stojanović iz Niša osmislio bi mogao da se koristi u okolini Vršca i na teritoriji Beograda, odnosno tamo gde postoji veliki broj vetrovitih dana u toku godine

Zahvaljujući rotoru sa samopodešavajućim lopaticama, koji je izumeo profesor matematike Milije Stojanović iz Niša, Srbija bi i bez izgradnje novih elektrana mogla da izvozi struju.

Stojanovićev izum za proizvodnju kilovat-sati može da iskoristi energiju rečnih tokova i vetra minimalne brzine.

Kako on kaže, samom primenom tog pronalaska na hidrocentrali kapacitet proizdvonje se povećao za 20 do 30 odsto, što znači da uz minimalna ulaganja mogu se zadovoljiti sve potrebe naše zemlje za električnom energijom.

On je pokušao sa niškom Elektrodistribucijom i fabrikom aluminijuma “Nisal” da na hidrocentrali “Sićevo” dograde univerzalni rotor, ali nisu uspeli da dobiju sve dozvole. Međutim, u “Jugoistoku” kažu da ovaj izum nije primenjen i da nisu mogli da pronađu investitora.

U međuvremenu, njegov patent je zainteresovao Amerikance, tako da se može dogoditi da on prvo bude ugrađen u američke vetrogeneratore, a kada bi njegov “točak” za dobijanje energije i praktično zaživeo, za upotrebu ne bi bilo potrebno da se grade nove brane na rekama i potapaju ogromne površine.

Njegov sistem rada je sličan vodeničnom jer se rotori postave u vodu koju guraju ka generatorima. Niški pronalazač je na svom prototipu izveo i eksperiment i dokazao da rotor sa samopodešavajućim lopaticama može da izdrži i uraganske vetrove od čak 150 kilometara na čas.

Konstrukcije ugradnog krila mog izuma mogu da budu ogromnih dimenzija, i do sto puta sto metara, pod uglom od 80 stepeni. On može i da se primeni na hidrocentralama na morskim strujama, što do sada nikada nije rađeno. Rotor ima niz boljih osobina za korišćenje energije vetra, jer omogućava samostalno usmeravanje za maksimalni prijem – objasnio je Stojanović.

Takođe se dobija i veća sila rotacije, manje je opterećenje na stub vetroelektrane, a sigurniji je od elise, jeftinije i prostije izrade. Njegov rotor može da se koristi i za jedrilice, koje bi se lako kretale u svim pravcima, bez obzira na smer vetra.

Energija vetra pomoću ovog rotora mogla bi da se iskoristi u okolini Vršca i na teritoriji Beograda, gde postoji veliki broj vetrovitih dana u toku godine. Za upotrebu rotora za vetroelektrane potrebna je brzina vetra na nivou čovekovog hoda, što je daleko manje od uslova za klasične elise - kaže Stojanović.

Pogledajte video:

Autor:  Telegraf.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00