nedelja, 19. jul 2015.  12:39h
Pročitano 1455 puta

Nastavljaju se prozivke zbog Vršačkih vinograda

Sindikat "Nezavisnost" i Udruženje akcionara "Vršačkih vinograda" oglasili su se povodom poslednjih dešavanja i političkih prepucavanjamna temu vršačkog vinskog giganta.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez izmena

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U članku objavljenom na portalu „E-Vršac“ predsednik opštine Vršac Čedomir Živković je izjavio da su krivci za lošu situaciju u „Vršačkim vinogradima“, pored uprave kompanije, ministri koji nisu ništa učinili kada su to mogli, te oni koji su dozvolili da „Vinograde“ kupe i preuzmu oni koji nisu bili pravi biznismeni. Sa druge strane, prema njegovim navodima, Opština nije nikad mogla ništa konkretno da uradi za „Vinograde“. 

O tome šta su Opština Vršac i njeni čelnici uradila za „Vršačke vinograde“, a šta su mogli da urade, Sindikat „Nezavisnost“ i Udruženje akcionara „Vršački vinogradi“ su izdali saopštenje za javnost 09.09.2013. godine, na koje upućujemo, i koje prilažemo uz ovo saopštenje.

Sindikat „Nezavisnost“ i Udruženje akcionara „Vršački vinogradi“ već duži period vremena traže od Opštine Vršac da preuzme većinsko vlasništvo nad „Vršačkim vinogradima“, po uzoru na PKB. Skušptina opštine Vršac je zaključak sa predlogom prenosa državnog kapitala u „Vršačkim vinogradima“ na Opštinu Vršac donela tek 09.06.2015. godine, po pokretanju predstečajnog postupka nad „Vinogradima“ 05.06.2015. godine. Pri tom je očigledno da se ni sada ne radi o iskrenoj nameri, jer taj zaključak, prema navodima iz Agencije za privatizaciju, nije dostavljen toj Agenciji od strane SO Vršac. Na sastanku sa predstavnicima uprave „Vršačkih vinograda“, sindikata „Vinograda“ i Opštine Vršac u Agenciji za privatizaciju 11.06.2015. godine, predsednik Opštine Vršac nije upoznao prisutne sa zaključkom SO Vršac da se zatraži ustupanje 72% državnog kapitala „Vršačkih vinograda“ opštini Vršac. Demanti da je to traženo dala je i Agencija za privatizaciju u članku objavljenom u novosadskom listu „Dnevnik“ dana 01.07.2015. godine, pod naslovom „Opština nije tražila „Vršačke vinograde“.

Međutim, ako sada postoji iskrena volja opštine Vršac, odnosno njenih čelnika, da pomognu „Vršačkim vinogradima“ pozivamo ovim putem opštinu Vršac, tj. lokalnu samoupravu, da preuzme dugove „Vršačklih vinograda“ i putem konverzije ostvari učešće u kapitalu „Vinograda“, smanjenjem udela koji ima država. Država je inače jedina koja je upravljala „Vršačkim vinogradima“ u prethodnom periodu, pa je i krivac za stanje u kojem se „Vinogradi“ nalaze. Manjinskim akcionarima i radnicima nije dozvoljeno ni da se približe upravljačkim polugama u „Vinogradima“, a državne institucije zaštite i gonjenja, kojima su se sindikat i mali akcionari obraćali radi zaštite svojih prava, nisu radile svoj posao. Isplatom dugova i preuzimanjem „Vinograda“ opština Vršac bi spasila „Vršačke vinograde“ od bankrota, radna mesta u „Vršačkim vinogradima“ ne bi bila izgubljena, a u kratkom periodu bi se, uz domaćinsko poslovanje, broj radnih mesta mogao udvostručiti, a Opština Vršac bi, u opštem interesu, mogla ostvariti profit iz poslovanja.

PREDSEDNIK SINDIKATA „NEZAVISNOST“ AD „VRŠAČKI VINOGRADI“ Jon Popov

PREDSEDNIK UDRUŽENJA AKCIONARA “VRŠAČKI VINOGRADI" Dorel Mohora

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00